Властите във Финландия отварят книгата с информация за облагаемия доход

...
Властите във Финландия отварят книгата с информация за облагаемия доход
Коментари Харесай

Ден на данъчната прозрачност: Страната, в която жителите могат да проверят кой колко печели

Властите във Финландия " отварят книгата " с информация за облагаемия приход на всеки гражданин в страната. Това е действителността във Финландия на 8 ноември в деня на данъчната бистрота. Тогава цялата информация за облагаемите приходи се разгласява от страната, с цел да може всеки, който желае да я види.

Това значи, че всеки гражданин може да разбере какъв брой средства са спечелили сътрудниците му и освен от работата си, само че и от спомагателни работа или акции.

Всеки може да разбере тази информация за съседи, другари, семейство или обществени персони като политици, звезди и други известни хора страната, написа Euronews.

Сред най-добре печелещите тази година в скандинавската са бизнесмен, производител на дървен материал и основател на видеоигри.

Мики Кууси от компанията за доставка на храна Wolt Delivery е измежду най-добре печелещите в страната с 79 милиона евро. Компанията за доставка на храна, която той основа през 2014 година, има наличие на над 20 европейски пазари и беше продадена на американската компания Doordash през 2021 година
 Френски милиардер и създател на известна марка виновност получи данъчна
Френски милиардер и създател на известна марка виновност получи данъчна " сметка " за $416 милиона

Според съда той съзнателно е крил самоличността си в продължение на десетилетия

Още един в горните позиции на листата е Пека Копра, който е някогашен притежател на Versowood, най-големият частен производител на дървен материал във Финландия. Последните данни демонстрират, че той е имал облагаем приход от съвсем 54 милиона евро.

В топ 10 в листата е и Лилкка Паананен от компанията за игри Supercell, който прави известни мобилни игри като Clash of Clans, Boom Beach, Hay Day и Clash Royale. Той има облагаем приход от съвсем 28,9 милиона евро предходната година.

Едва шест дами участват в топ 50 с най-високи приходи в страната.

Една от може би най-интересните обществени персони е някогашният министър-председател на Финландия Сана Марин, която регистрира растеж на облагаемия си приход през последната година.

Марин се отдръпна от пост на министър председател след изборите напролет и в този момент работи за института Тони Блеър.

През 2022 година Марин има облагаем приход от над 240 444 евро. Това е доста нарастване по отношение на миналата година, когато той е 201 000 евро. Очаква приходът й за 2023 година да бъде още по-висок.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР