Най-висшият духовник в Кашмир, подкрепящ свободата, води петъчните молитви след четири години

...
Властите в управлявания от Индия Кашмир освободиха висш духовник и
Коментари Харесай

Властите в управлявания от Индия Кашмир освободиха висш духовник и лидер в подкрепа на свободата и му позволиха да ръководи конгрегацията Петъчни молитви след повече от четири години домашен арест.

Емоционалният Мирваиз Умар Фарук в петък ръководи молитвите в главната джамия на спорния регион в град Шринагар сред силни мерки за сигурност и топло посрещане от общността.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента. Затворена главната джамия в Кашмир опровергава претенциите за религиозна свобода на ИндияТрадиционното шествие Мухаррам в Кашмир е разрешено за първи път от десетилетияИндия казва, че е готова за избори в Кашмир като върховният съд изслушва правни основания по член 370Натискането на Кашмир в Индия продължава четири години след отмяната на член 370край на списъка

„Скъпи хора, срещам се с вас след четири години и половина. От 4 август 2019 г. властите не ми позволиха да изляза от дома си“, каза Мирваиз или главният проповедник, както е известен в региона.

Мирваиз, който е и председател на Конференцията на всички партии Hurriyat (APHC), основната сепаратистка група в региона, която се застъпва за диалог между Индия и Пакистан по въпроса за Кашмир, беше под домашен арест от 4 август 2019 г. – a ден преди индуисткото националистическо правителство на Индия да лиши управлявания от Индия Кашмир от неговата ограничена автономия и да раздели региона на две федерално управлявани територии.

Ходът от 5 август 2019 г. беше последван от безпрецедентни мерки за сигурност и арест на хиляди хора, включително проиндийски политици, висши сепаратистки лидери, адвокати и обикновени кашмирци, за да се предотвратят народни демонстрации срещу хода на Ню Делхи.

„Всичките ми права и свободи бяха ограничени“, каза Фарук за годините в ареста.

Хималайският регион Кашмир е разделен между Индия и Пакистан след обявяването на независимостта им от британското управление през 1947 г.

И двете южноазиатски ядрени сили претендират за региона в неговата цялост, но контролират части от него. Те са водили две от трите си пълномащабни войни по проблема с Кашмир, тъй като двустранните връзки остават замразени от 2019 г.

След преместването през 2019 г. на Джамия Масджид в Шринагар също беше забранено да провежда петъчни молитви в продължение на месеци.

В петък присъстващите бяха с насълзени очи, когато Мирваиз се изкачи на амвона на джамията. 50-годишният мъж също се разплака, докато поздравяваше хората, включително десетки жени.

Десетки хора се наредиха на опашка пред входа на джамията, за да го посрещнат с гирлянди.

Мирваиз каза, че последните четири години са били най-трудните за него след убийството на баща му Мирваиз Фарук Шах през 1990 г., когато въоръженият бунт срещу индийското управление беше в своя пик.

„От август 2019 г. знам, че не ви е било лесно. Имаше посегателства върху нашата самоличност“, каза той. „С Божията воля мога да водя молитвите в историческата джамия с всички вас. Не мога да изразя емоциите си с думи.

„Това е време за търпение. Може би никой не е готов да ни изслуша и няма място за нас. Трябва да сме търпеливи, за да запазим вярата си в Бог“, каза той.

600-годишната джамия Джамия има историческо и религиозно значение в управлявания от Индия Кашмир, единственият регион в Индия с мюсюлманско мнозинство.

В продължение на десетилетия голямата джамия в района Nowhatta на Сринагар беше политически нервен център, станал свидетел на множество антииндийски протести.

През последните четири години обаче бяха поставени строги ограничения върху движението на хората около джамията, което доведе до атмосфера на страх в петък и липса на политически лозунги.

В петък джамията беше обкръжена от голям контингент полиция и паравоенни служители. Мъжете са карани да стоят на опашка и претърсвани, преди да им бъде позволено да присъстват на молитвите.


Много кашмирци в джамията казаха на Ал Джазира, че са щастливи да видят Мирваиз свободен.

„Аз също дойдох на петъчната молитва за първи път от четири години. Специалният повод беше, че най-накрая успяхме да видим нашия учен и да го чуем“, каза 32-годишната Мехак Хан, придружена от двете си дъщери.

В своята проповед Мирваиз каза, че Кашмир е човешки проблем за неговите жители, а не териториална война.

„Относно Украйна, министър-председателят Нарендра Моди казва, че това не е ерата за война. Той е прав и ние винаги сме вярвали и сме участвали в усилията за разрешаване и сме отхвърляли насилието“, каза той.

Лидерът на сепаратистите поиска освобождаването на кашмирците, задържани по време на репресиите през 2019 г. „Хиляди са в затвора, включително търговци, журналисти и активисти за правата на човека. Искаме да ги видим свободни.“

Мирваиз поиска мирно решение на въпроса с Кашмир, за да се сложи край на страданието на народа на Кашмир.

Индийски полицейски служител, пожелал анонимност, тъй като не е упълномощен да говори с медиите, каза пред Al Jazeera, че след оценка на ситуацията със сигурността и вземане под внимание на други фактори, е решено да позволи на лидера за свобода да води петъчните молитви.

„Подобието на нормалност беше ясно ясно, тъй като не беше настъпило нарушение на закона и реда. Хората заслужават признателност за това, че са на страната на мира“, каза служителят.

Проиндийските партии в региона също приветстваха освобождаването на Mirwaiz.

„Най-накрая Мирваиз Умер Фарук ще ходи свободен човек след години“, написа бившият главен министър Мехбуба Мюфти в X, бивш Twitter.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР