Властите в Турция задържаха още 14 души във връзка със

...
Властите в Турция задържаха още 14 души във връзка със
Коментари Харесай

Още арести заради протестите в Истанбул срещу Ердоган

Властите в Турция задържаха още 14 души във връзка със студентските митинги в Истанбул, с които стават общо 36 задържани, осведоми ДПА, базирайки се на Анадолската организация.

Кадри на частната новинарска организация Demiroren демонстрират чиновници на профилирани полицейски звена да нахлуват в домовете на обвинени. Някои от арестуваните са с белезници и ескортирани до полицейски коли.
 Полицията в Истанбул задържа 17 души след студентски митинги
Полицията в Истанбул задържа 17 души след студентски митинги

Ердоган смени ректора на Босфорския университет

Протестите започнаха в понеделник след решение на президента Реджеп Ердоган да назначи нов ректор на Босфорския университет . Те отхвърлят назначението като недемократично и опит за ограничение на академичната независимост.

Днес валията на Истанбул Али Йерликая разгласи възбрана на " всевъзможни срещи, демонстрации и маршове " в региона на университета поради епидемията от ковид.

Но студентите нарушиха възбраната и стачкуваха пред кабинета на ректора в кампуса.

Студентите упорстват да се промени системата на избор на ректор и да се освободят арестуваните.

Ердоган назначи Мелих Булу за ректор на висшето образователно заведение с президентски декрет от 1 януари. Булу бе претендент на изборите през 2015 година от ръководещата партия на Ердоган.

Противници разясняват, че назначението е още един образец за политическа интервенция в просветителната система на Турция от страна на Ердоган, който получи власт да сменя ректорите след несполучливия опит за прелом през 2016 година

Преди юли 2016 година ректорите бяха назначавани след избори.

За повторно Ердоган назначава съдружник след решение от ноември 2016 година, което провокира гневни реакции и провокира напрежение.

Университетът е прочут като Робърт лицей, който е основан през 1863 година Предаден е на Турция през 1971 година и е преименуван на Босфорски университет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР