Властите в САЩ обсъдиха възможността за провеждане на първия ядрен

...
Властите в САЩ обсъдиха възможността за провеждане на първия ядрен
Коментари Харесай

Washington Post: САЩ обмислят първи ядрен опит от 1992 г. насам

Властите в Съединени американски щати разискаха опцията за осъществяване на първия нуклеарен опит от 1992 година насам, написа вестник The Washington Post, представен от " Фокус ". Според изданието този въпрос е издигнат предишния петък на среща на американски чиновници от отдели, участващи във въпросите на националната сигурност. Тогава не е било реализирано съглашение за осъществяване на нуклеарния опит. Един от чиновниците е споделил на изданието, че полемиките не престават.

Друг източник е декларирал пред The Washington Post, че в последна сметка е взето решение да се подхващат други ограничения в отговор на заканите, които съгласно Вашингтон идват от Китай и Руската федерация, с цел да се избегне възобновяването на нуклеарните опити. Съветът за национална сигурност в Белия дом отхвърли да разяснява тази информация, акцентира изданието.

Един върховен чиновник на администрацията означи, че демонстрирането на Москва и Пекин, че Съединени американски щати могат да проведат " бърз опит ", може да даде преимущество на Съединени американски щати в договарянията за надзор на оръжията, към които Вашингтон желае да притегли освен Русия, само че и Китай. Изданието показва, че по време на срещата са зародили съществени различия във връзка концепцията за осъществяване на нуклеарен опит.

Според The Washington Post, последователите на неразпространението на нуклеарните оръжия считат, че възобновяването на нуклеарните тествания може да докара до дестабилизиращи последствия. " Това ще бъде покана за други страни с нуклеарно оръжие да следват този образец. Това би било сигнал за невиждана конкуренция с оръжия. Освен това ще подкопае договарянията със севернокорейския водач Ким Чен-ун ", цитира изданието ръководителят на Американската асоциация за надзор над оръжията Дарил Кимбол.

ТАСС към момента не е съумяла да получи коментар от Белия дом, Пентагона, Държавния департамент и Националната администрация за нуклеарна сигурност на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати по отношение на информацията, предоставена от The Washington Post.

На 13 юни 2019 година Разузнавателното ръководство на Министерството на защитата направи документално изказване, в което съобщи, че Русия " организира опити с нуклеарно оръжие, водещи до нуклеарни детонации ". Този документ е квалифициран в отговор на забележките на шефа на Управлението генерал-лейтенант от Сухопътните войски Робърт Ашли, който на 29 май 2019 година съобщи на семинар в Института " Хъдсън " във Вашингтон, че Русия, както Съединени американски щати имат вяра, " евентуално не се придържа по подобен метод към мораториума върху нуклеарните опити, което подхожда на стандарта за нулева мощ. " Русия изрично отхвърли заключенията, показани от Ашли. Руският външен министър Сергей Лавров на 31 май същата година ги назова " налудни " спекулации. В Русия е в действие мораториум върху нуклеарните проби съвсем три десетилетия. Последният сходен тест е извършен на полигона в Нова земя на 24 октомври 1990 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР