Властите в Сърбия са връчили призовка и 11-те хиляди страници

...
Властите в Сърбия са връчили призовка и 11-те хиляди страници
Коментари Харесай

Цветан Василев е призован и е получил обвинението си

Властите в Сърбия са връчили призовка и 11-те хиляди страници обвинителен акт на някогашния мажоритарен притежател на КТБ Цветан Василев. Той е обвиняем като началник на незаконна група, която съгласно прокуратурата е източила над 2.5 милиарда лева от банката. Това заяви за " 24 часа " Иван Гешев, който е началник на спецпрокуратурата и когато делото се разследваше от градска прокуратура бе наблюдаващ процеса обвинител.

Гешев се базира на данни от мрежата за правосъдно съдействие Евроджъст.

Информацията бе доказана за " Дневник " и от юриста на Цветан Василев - Константин Симеонов.

На два пъти спецсъдът отсрочи делото за източването на банката. Една от аргументите за това бе, че Василев не е получил правосъдните документи по процеса. По закон те би трябвало да бъдат връчени на всеки обвиняем, откакто делото се внесе в съда.

За това се чака призоваването на някогашния банкер да разреши на съда да даде ход на процеса в негово неявяване в случай че той откаже да се яви пред магистратите.

Следващото съвещание по делото е планувано за 14 февруари.

" Кога документите ще се върнат в България и дали това ще стане преди 14 февруари не е известно ", изясни за " Дневник " юрист Константин Симеонов. " Натам те пътуваха два месеца ", добави той. По думите му Василев е получил правосъдните документи при започване на предходната седмица. Те са били изпратени откакто съдът е насрочил първото съвещание по делото на 13 декември, когато съдията-докладчик е изпратил със правосъдна поръчка документите посредством българското правосъдно министерство до сръбското.

" Ние доста от дълго време сме го декларирали и то няколко пъти, че желаеме разпит посредством видеоконферентна връзка, само че прокуратурата ни отхвърля с прекомерно обикновени причини - че това ще попречи на откриване на обективната истина ", отговори Симеонов на въпроса дали Василев продължава да упорства за отдалечен разпит и в правосъдната фаза на процеса. " Това, че му повдигат задочно обвиняване няма да попречи на разкриването на обективната истина, само че в случай че реши да даде пояснения това към този момент ще попречи. Очевидно по някаква причина на прокуратурата не ѝ се желае нито Цветан Василев да се върне в България, нито желае той да бъде разпитван ", разяснява Симеонов.

Той изясни, че след есента на 2014 година в България нещата не ставали по-добри, а противоположното - по-лоши, от позиция на възможното очакване за осъществяване на обективен правосъден развой по отношение на Василев.

" Прокуратурата се занимава с какво ли не, само че не и с избрани хора, които би трябвало да бъдат проверявани. Променят Наказателно-процесуален кодекс и то особено поради Цветан Василев.

Да чакаме обективен развой в тази обстановка е меко казано наивно.

Затова аз персонално съм на мнение, че в случай че има опция по-добре въобще да не се връща в България ".

Симеонов напомни, че есента на 2014 година той и подзащитният му са декларирали предпочитание той да се прибере, само че нямало по какъв начин да се случи, тъй като прокуратурата отказала връзка. " На 28 юли 2014 година бе повдигнато задочно обвиняване на Василев с прокурорска мярка за задържане от 72 часа. Аз бях първият, който разгласих къде е Василев - в Сърбия, и предложих на прокуратурата в случай че желаят той да се прибере да бъде свален от търсене в системата на Интерпол и да махнат мярката за процесуална насила от три денонощия, с цел да може да се прибере. В противоположен случай на границата сръбските управляващи щяха да го задържат и върнат назад ", изясни Симеонов. Прокуратурата е отказала с аргумента, че те слагат условия. " Явно е нямала предпочитание тогава той да се прибере в България, съгласно мен и в този момент не гори от такова. Само, че в този момент аз не желая да се прибира, тъй като тук не го чака нищо положително. "

Преценка на съда ще бъде дали да разпита Василев посредством видеоконферентна връзка. Ако откаже, съдът не може да задължи някогашният банкер да се прибере в страната, тъй като тече процедура по екстрадицията му, която не е известно по кое време и по какъв начин ще завърши, изясни Симеонов.

В този случай делото ще протече задочно по отношение на главния обвиняем.

Василев е в сръбската столица от 2014 година Обвинителният акт беше импортиран през юли, като размерът му надвишава 10 хиляди страници. С него на съд бяха предадени 18 души, за които се твърди, че са проведена незаконна група, чийто началник е някогашният мажоритарен притежател на банката Цветан Василев.
Обвинението е за заграбване на над 2 милиарда лева и за длъжностно заграбване на 205 млн. лева, изнесени в брой от трезора на КТБ, както и закононарушения по работа от чиновници на " Банков контрол " на Българска народна банка. Делото ще се гледа в профилирания съд, откакто преди година прокуратурата откри проведена незаконна група.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР