Властите в Съединените щати искат отговорност за смъртта на 22-годишната

...
Властите в Съединените щати искат отговорност за смъртта на 22-годишната
Коментари Харесай

САЩ искат справедливост за иранката, починала след арест от морална полиция

Властите в Съединените щати желаят отговорност за гибелта на 22-годишната иранска жена, умряла скоро след ареста си  в столицата Техеран от моралната полиция на страната. Това заяви в понеделник представител на Съвета за национална сигурност на Белия дом, представен от " Ройтерс ".

" Смъртта на Махса Амини след пострадвания, получени при полицейски арест за погрешно носене на хиджаб, е ужасяващо и жестоко посягане против човешките права, сподели служителят. Нашите мисли са със фамилията и околните на Махса. " Жените в Иран би трябвало да имат правото да носят това, което желаят, без принуждение или тормоз. Иран би трябвало да приключи потреблението на принуждение против дами за практикуване на техните съществени свободи, сподели служителят. Трябва да има отговорност за гибелта на Махса. "
 22-годишна иранка умря след задържанe от
22-годишна иранка умря след задържанe от " морална полиция " поради хиджаб

Полицията изяснява, че е арестувана за " реабилитация и образование " и " ненадейно получила сърдечен проблем "

Припомняме, че съгласно очевидци  Амини е била пребита в полицейски микробус, когато е била арестувана в Техеран във вторник. 

Полицията отхвърли обвиняванията, като изясни, че Амини " ненадейно получила сърдечен проблем ".

Това обаче е последният от поредност отчети за грубост против дами от управляващите в Иран през последните седмици.

Семейството на Амини разяснява, че тя е била здрава млада жена без медицински положения, които биха обяснили неочакван сърдечен проблем. Те обаче са осведомени, че е откарана в болница няколко часа след ареста ѝ и фамилията споделя, че е била в кома, преди да почине в петък.

Полицията в Техеран оповестява, че Амини е задържана за " реабилитация и образование " по отношение на хиджаба, забрадката, която е наложителна за носене от всички дами.

Смъртта ѝ идва на фона на възходящите известия за репресивни дейности против дами, в това число тези, за които се реши, че не съблюдават ислямския дрескод, на които им е неразрешено да влизат в държавни служби и банки.

Много иранци, в това число проправителствени персони, показаха възмущението си в платформите на обществените медии във връзка с самото битие на " моралната полиция ", известна още като насочващи патрули и употребяват хаштагове, които се превеждат като " патрули за убийства ".
 29 иранки задържани поради митинг против хиджаба
29 иранки задържани поради митинг против хиджаба

Кампанията е проведена от чужбина благодарение на незаконни сателитни канали

В обществените медии има видеоклипове, показващи по какъв начин служители на реда задържат дами, влачат ги по земята и ги водят със мощ.

Много иранци упрекват директно висшия водач Али Хаменей. Стара негова тирада се споделя още веднъж в обществените медии, в която той оправдава ролята на " моралната полиция " и упорства, че при ислямското ръководство дамите би трябвало да бъдат принуждавани да съблюдават ислямския дрескод.

Последните събития единствено ще задълбочат разделянето сред огромна част от младото и витално общество на Иран и неговите радикални управници, раздор, който наподобява все по-труден за премахване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР