Властите в Русия готвят нови инструменти за борба с протестните

...
Властите в Русия готвят нови инструменти за борба с протестните
Коментари Харесай

Москва подготвя силово блокиране на сметки

Властите в Русия готвят нови принадлежности за битка с протестните настройки измежду популацията, описват локални издания.

Вътрешното министерство, Федералната работа за сигурност и централното финансово ведомство Росфинмониторинг, както и районните им структури, може да вземем за пример да бъдат овластени да блокират без присъда сметки и електронни портфейли, употребявани за финансиране на тероризъм, екстремизъм, наркотърговия, също и обществени прояви в нарушаване на открития ред.

Това планува законопроект на Росфинмониторинг, написа "Ведомости ". Според текста сметките ще може да бъдат блокирани за период до 10 дни, единствено в неотложни случаи и въз основа на задоволителни, авансово доказани и документирани данни. Ще се уведомява прокуратурата. Собственикът на блокирана сметка ще може да тегли от нея средства единствено в размер до виталния най-малко. Политиците поддържат самодейността като мярка против терористите и наркотрафикантите, само че са изрично срещу нейното използване по отношение на манифестации.

"Местните администрации постоянно злоупотребяват и не позволяват митинги. Новият текст явно се вкарва, защото социално-икономическата обстановка в Русия се утежнява и от ден на ден хора излизат да стачкуват ", уверен е Вадим Соловьов, завеждащ юридическата работа на съветската компартия.

Законопроектът демонстрира за следващ път, че в очите на съветските управляващи протестната активност значи екстремизъм, разяснява Павел Чиков, началник на интернационалната правозащитна група "Агора ". "Хората, против които е ориентиран този закон, употребяват други финансови принадлежности - по тази причина ще страдат елементарни физически лица, в случай че не ги харесат чиновници от правоохранителните органи или в случай че някой даде "поръчка " за тях ", предвижда юристът Сергей Бадамшин.

Според политолога Андрей Колядин е "някак необичайно " да се приравняват хората, събиращи средства за политически акции, с наркодилърите и терористите. От началото на 2000-те Русия малко по малко стяга регулирането на обществените прояви и то към този момент не зависи от повишаването на митингите, показва специалистът: "Този тип правила се тестват върху обществото и щом то ги приема умерено, стягането ще продължи ". Руското издание на "Форбс " помества мнение на юрисконсулта Иван Тертични, съгласно който текстът за митингите в новия законопроект припомня историята на политическите репресии.

"Значи в случай че някой е превел, да кажем, 1000 рубли във фонда на опозиционера Алексей Навални, службите може да блокират картата, в която му превеждат заплатата. У нас към този момент съвсем няма други способи да си вземеш заплатата, така че даже дребни дарения за опозицията може да ти докарат пакост ", споделя юристът.

Не се знае и друго - дали законът ще има противоположна мощ. Проектът не дава отговор. Ако ще има, съмнения може да породят всички предходни преводи, прецизира Тертични пред "Форбс ", представен от
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР