Властите в Прищина сериозно разглеждат възможността да се откажат от

...
Властите в Прищина сериозно разглеждат възможността да се откажат от
Коментари Харесай

Косово: Може да се откажем от ЮНЕСКО в името на диалога със Сърбия


Властите в Прищина съществено преглеждат опцията да се откажат от опитите за участие в културната организация на Организация на обединените нации ЮНЕСКО като сигнал до Сърбия, че Косово подкрепя процеса за разговор. Това съобщи косовският вицепремиер и министър на външните работи Беджет Пацоли пред „ Дойче веле “.

„ Една от стъпките към сдобряване е и нашето отдръпване от молбата за участие в Интерпол. Ние интензивно обмисляме да се откажем и от настояването за участие в ЮНЕСКО, с което ще изпратим на Сърбия доста мощен сигнал, че желаеме да подпомогнем процеса на разговор. Но Сърбия не би трябвало да блокира нашите начинания за присъединение към интернационалните организации. Смятам, че и в този момент бихме могли да влезем в ЮНЕСКО, само че желая съглашението със Сърбия да бъде колкото се може по-добро и в него да бъдат обхванати и тези въпроси “, съобщи той.

Пацоли добави също, че „ на Сърбия й е ясно, че помиряването с албанците би могло да способства за целия район, както и за самата Сърбия “, съобщи БГНЕС.
Прищина към този момент се опита да се причисли към ЮНЕСКО през 2015 година, само че тогава Генералната конференция отхвърли кандидатурата. Поддръжници на самопровъзгласилата се република не можаха да обезпечат болшинство от две трети, като против решението гласоподаваха 50 страни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР