Властите в Пакистан престъпна група, занимаваща се с незаконни трансплантации

...
Властите в Пакистан престъпна група, занимаваща се с незаконни трансплантации
Коментари Харесай

В Пакистан разбиха банда за незаконни трансплантации на бъбреци на богати чужденци

Властите в Пакистан незаконна група, занимаваща се с противозаконни трансплантации на бъбреци на богати чужденци - процъфтяваща процедура в бедната страна на фона на икономическа рецесия, оповестява ДПА.

Десет души, измежду които лекари и медицински сестри, са арестувани, откакто полицията и представители на здравните управляващи са нахлули в загадка клиника в град Равалпинди, край столицата Исламабад.

Арестувани са и трима хипотетични донори от Пакистан и двама реципиенти -един от Саудитска Арабия и един от Афганистан.

Днес се правят спомагателни акции за задържане и на останалите членове на мрежата.

Престъпната формация е включвала няколко души, които посещавали села и дребни градове в централната провинция Пенджаб и убеждавали пакистанци да продават бъбреците си на богати чужденци, главно от арабски страни, а някои и от Европа.

Заможните задгранични купувачи плащали до 50 000 $ за трансплантация на бъбрек . По-голямата част от сумата обаче отивала при медиатори, до момента в който самият донор получавал едвам към 3000 $.

През 2010 година Пакистан одобри закон за надзор на противозаконната продажба на органи, според който се плануват до 10 години затвор и санкция за трансплантации , които не се правят в откритите за задачата лечебни заведения.

Експерти обаче показват, че законът не може да управлява тази процедура заради корупцията, възходящата беднотия и незаконните банди, които работят отвън границите на страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР