Властите в окупираните от Русия части на Донбас и в

...
Властите в окупираните от Русия части на Донбас и в
Коментари Харесай

Насърчава тероризма срещу руснаци. Властите в окупираните украински територии забраниха Google

Властите в окупираните от Русия елементи на Донбас и в Херсонска област блокираха достъпа до интернет търсачката Гугъл . Това заяви локалната работа на Радио Свободна Европа - Донбас.Реалии, във вторник.

По-рано водачите на следените от Москва територии блокираха и обществените мрежи Фейсбук и Instagram. Те са блокирани и на територията на Руската федерация и двете самопровъзгласили се републики - "Донецка " и "Луганска ".

"Google намерено, по разпореждане на своите куратори от американското държавно управление, предизвиква тероризма и насилието против всички руснаци и изключително против популацията на Донбас ", сподели водачът на самопровъзгласилите се "Донецка национална република " Денис Пушилин .

Той също по този начин упрекна Гугъл, че "държи едно от призовите места " в разпространяването на "лъжи и дезинформация ", добавяйки, че софтуерната компания следва "престъпна политика ".

По думите на локални поданици, представени от Донбас. Реалии, достъпът до Гугъл, Фейсбук и Instagram към този момент е вероятен единствено посредством VPN.

"На телефона Гугъл работи добре, само че на компютъра автоматизирано се смени на Yandex ", споделя един от интервюираните.

Yandex e съветска търсачка, опция на Гугъл, която през годините е забърквана в разнообразни осведомителни кавги. През 2017 година да вземем за пример тя беше упрекната, че подрежда извънредно ниско в листата с резултати новините за хилядите протестиращи против държавното управление в Русия.

Андрий Дихтяренко, основен редактор на луганското издание "Реална газета ", който живее в Киев от началото на войната, разяснява, че стратегическата цел на новата възбрана е да принуди популацията на окупираните територии да стане част от съветското осведомително пространство.

"Обикновено, когато украинците би трябвало да знаят нещо, те отиват в Гугъл, а това не устройва окупационната власт. Руските управляващи убиват средствата за връзка сред окупираните територии и останалата част от Украйна ", сподели Дихтяренко пред Донбас.Реалии.

По думите му блокирането на Гугъл в окупираните украински територии е част от опит, в който Русия желае да ревизира до каква степен е механически способна да блокира и управлява съществени интернет услуги огромна територия.

По-рано през март съветски съд постанови, че "Мета Платформи " съставляват "екстремистка организация " , с което на процедура забрани обществените мрежи Facebook и Инстаграм в Русия.

Това се случи, на потребителите си, в които се приканва за принуждение против съветски бойци и руснаци. Това беше протестен акт от страна на американската компания, с който показва, че е срещу войната на Русия в Украйна.

През последната година Москва ограничи голям брой самостоятелни медии, в това число и обществени мрежи. През март Русия забрани използването на Facebook в цялата страна. Това деяние беше подхванато в отговор за възбраната на държавните съветски медии да разгласяват наличие на платформите на Мета.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР