Властите в Ню Йорк обвиняват големите петролни компании от света

...
Властите в Ню Йорк обвиняват големите петролни компании от света
Коментари Харесай

Ню Йорк атакува за милиарди петролните компании, заради измененията в климата


Властите в Ню Йорк упрекват огромните петролни компании от света в незадоволително съществено отношение към промените на климата и считат да изискат от тях милиарди $, написа The New York Times.

https://www.nytimes.com/2018/01/10/nyregion/new-york-city-fossil-fuel-divestment.html?rref=collection%2Fsectioncollection%2Fnyregion&action=click&contentCollection=nyregion&region=rank&module=package&version=highlights&contentPlacement=6&pgtype=sectionfront

Най-големият град в Съединени американски щати е подал иск в окръжния съд на Южен Ню Йорк (Манхатън) към BP Plc, Chevron Corp., ConocoPhillips, Exxon Mobil Corp. и Royal Dutch Shell Plc, с цел да „ отбрани нюйоркчани от следствията от промените в климата “, съобщи в сряда кметът на града Bill de Blasio
„ Ние ще сведем битката за промени с климата директно до тези компании, които са знаели за следствията и предумишлено са въвели в подвеждане обществото, с цел да защитят облагите си. Тяхната лакомия ни сложи в това състояние и в този момент ще им се наложи да споделят с Ню Йорк разноските за обезпечаване на резистентност и сигурност “, сподели той.

По думите на кмета, градските пенсионни фондове, активите, на които са от порядъка на 189 милиарда $ ще се откажат от вложения в нефтогазовите и въглищните компании. Пет пенсионни фонда от Ню Йорк са вложили към 5 милиарда $ в скъпи бумаги на над 190 компании, свързани с изкопаемите горива, написа Financial Times.

В исковете декларирани от Ню Йорк се твърди, че упрекнатите „ по силата на добива и продажбите на изкопаемите типове горива носят групова отговорност за над 11 % от общият размер от замърсявания от промишлени източници, които са се натрупали в атмосферата от първия ден на индустриалната гражданска война “.

Представителят на Shell Къртис Смит декларира за организация Bloomberg, че компанията счита изменението на климата „ за комплициран проблем на обществото, който следва да се реши посредством твърда държавна политика и културни преобразувания, е не в съда “. Останалите упрекнати компании към този момент не разясняват желае на Ню Йорк.

Подобни искове по-рано са подадени в съда в градовете на щата Калифорния, в това число Сан Франциско, Оукланд и други.
Националната индустриална асоциация от Съединени американски щати счита, че сходни искове са голословни и са политически стимулирани. Както оповестява CNN, Exxon Mobil счита да вземем за пример калифорнийският иск за част от „ огромен скрит план “ против компанията и е заплашва градските управляващи със правосъдни контрамерки.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР