Властите в Ню Джърси приканват пенсионери да започнат работаПрограмисти на

...
Властите в Ню Джърси приканват пенсионери да започнат работаПрограмисти на
Коментари Харесай

САЩ спешно се нуждаят от програмисти на COBOL

Властите в Ню Джърси приканват пенсионери да стартират работа

Програмисти на COBOL внезапно се оказаха сериозно нужни за някои ИТ системи в Съединени американски щати
(снимка: CC0 Public Domain)

В ирусната рецесия в Съединени американски щати провокира незабавна потребност от програмисти, които познават езика COBOL. Оказва се, че някои осведомителни системи в страната, написани на този език, се нуждаят от възобновяване, с цел да посрещнат увеличеното натоварване.

Онзи ден губернаторът на Ню Джърси съобщи, че страната незабавно се нуждае от програмисти, които знаят езика COBOL, оповестява Tom’s Hardware. Те би трябвало да актуализират програмен продукт отпреди 50 години, който се употребява в 40-годишни мейнфрейми (големи машини), работещи в системата на заетостта.

Това може да наподобява сюрреалистично, защото COBOL (COmmon Business Oriented Language) е един от най-старите езици за програмиране, първата версия на който беше издадена през 1959 година, а мейнфреймите отстъпиха на x86-съвместими сървъри с общо предопределение преди десетилетия.

Но остарелите осведомителни системи към момента работят в предприятия и държавни организации. Повишената потребност от експерти по COBOL се дължи на обстоятелството, че Ню Джърси се бори с избухлив напредък – към 1600% – на безработните след вълната от закриване на предприятия, заради рецесията с ковид.
още по тематиката
Броят на заявките от безработни нараства като снежна топка, което натоварва осведомителната система по заетостта, а без програмисти със специфични познания по COBOL тя не може да се мащабира.

Освен в Ню Джърси сходна обстановка се следи и в други американски щати. Уви, намирането на специалисти не е елементарно: от няколко десетилетия COBOL не попада в образователните стратегии на университетите, а работата на дребното останали експерти по този език се прави оценка на $55-85 на час.

Губернаторът на Ню Джърси моли преди всичко към доброволци-програмисти измежду пенсионерите, които биха могли да оказват помощ на страната да позволи зародилия софтуерен проблем.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР