Властите в Москва са отпуснали повече от 10 млн. долара

...
Властите в Москва са отпуснали повече от 10 млн. долара
Коментари Харесай

Москва дава над 10 млн. долара за камери за разпознаване на лица в метрото

Властите в Москва са отпуснали повече от 10 млн. $ за закупуване и монтиране в метрото на града камери с висока разграничителна дарба, които могат да разпознават лица и да наблюдават бързи придвижвания, осведоми " Франс прес ", цитирайки съветските медии.

През последните години съветската столица Москва разви голяма мрежа от към 100 000 камери за различаване на лица, предизвиквайки опасения у правозащитниците поради държавното наблюдаване.

Тези опасения бяха засилени след митингите през януари и началото на февруари по отношение на хвърлянето в пандиза на рецензия на Кремъл Алексей Навални, откакто стачкуващи и деятели обявиха, че полицията е проследила хората, присъстващи на митингите, употребявайки технологията за различаване на лица.

" Комерсант " прецизира, че градските управляващи на Москва са отпуснали още 932 милиона рубли (над 12,6 млн. долара) за разширение на тази система.

Според търг на държавния уебсайт за публични поръчки управляващите ще закупят камери за видеонаблюдение, които да бъдат инсталирани на 85 метростанции, които ще могат да концентрират автоматизирано, да снимат с висока разграничителна дарба и да разпознават лица.

Те също по този начин ще могат да наблюдават бързи придвижвания и да виждат " безделници ".

Говорител на московското метро увери пред " Интерфакс ", че новите камери нямало да се употребяват за следене на съответни лица.

Комерсант заяви, че градската метросистема към този момент има 5000 работещи камери за различаване на лица в метросистемата през 2020 година

Миналата година московски съд отхвърли иск на изтъкнат опозиционен деятел, който твърди, че системата за различаване на лица в града се употребява нелегално, с цел да разпознава нея и нейните поддръжници без единодушие.

По-рано този месец неназован чиновник на реда съобщи пред държавната организация ТАСС, че камерите за различаване на лица са били употребявани за идентифициране и задържане на постоянни протестиращи преди митингите, избухнали в поддръжка на Навални тази година.

След митингите, при които тази есен бяха арестувани и преди парламентарните избори към 11 500 души, Русия подхваща ограничения за потушаване на несъгласието.

В сряда съветският президент Владимир Путин подписа набор от законопроекти, увеличаващи санкциите за протестиращите и платформите в обществените медии.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР