Властите в Литва могат да започнат да плащат 100 евро

...
Властите в Литва могат да започнат да плащат 100 евро
Коментари Харесай

Литва ще дава по 100 евро на пенсионери за ваксинация

 Властите в Литва могат да стартират да заплащат 100 евро на пенсионери над 75 години, в случай че непринудено се съгласят да бъдат имунизирани против ковид. Това пише LRT като се базира на министъра на обществената протекция и труда на Литва Моника Навицкене.

Длъжностните лица към този момент са подготвили подобаващ план и имат намерение да го показват за разискване пред държавното управление и Народното събрание през идващите дни. С такива заплащания те желаят да понижат броя на смъртните случаи на своите жители и да понижат тежестта върху опазването на здравето по време на нова вълна от зараза. " Подчертаваме, че смъртността е най-високата във възрастовата група от 75 и повече години. Ако разгледаме всички смъртни случаи на COVID-19, това са към две трети от всички смъртни случаи ", сподели Навицкене.

Според нея в този момент в страната има към 270 хиляди души от тази възрастова категория, само че 80 хиляди не желаят да бъдат имунизирани. " Това решение не е елементарно и нещастно за мен персонално, само че е последна опция да насърчим хората и в случай че приказваме за пари, които ще ни разрешат да спасим повече животи, дано бъде по този начин ", сподели министърът.

На собствен ред ръководителят на Министерството на здравеопазването на Литва Арунас Дулкис сложи под въпрос дълготрайния резултат на този метод за имунизация на жителите. Той увери, че е подготвен да разиска самодейността на сътрудника си, само че уточни нуждата от независимо взимане на решения по отношение на имунизацията за всеки гражданин на страната. " Сега не става въпрос единствено за имунизация, само че и за методите ни към здравето ", сподели Дулкис.

На 10 септември във Вилнюс, на площада пред катедралата, жителите недоволни от политиката на управляващите за битка с COVID-19 организираха митинг. Демонстрантите желаеха да стигнат до постройката на Сеймас, където събитието беше планувано да се организира в началото, само че полицията блокира пътя им, започнаха конфликти. Общо към пет хиляди литовци взеха присъединяване в митинга, 20 души бяха арестувани.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР