Властите в китайската столица забраниха на ресторанти, магазини и щандове,

...
Властите в китайската столица забраниха на ресторанти, магазини и щандове,
Коментари Харесай

Пекин забрани арабски и ислямски символи в магазини и ресторанти

Властите в китайската столица не разрешиха на заведения за хранене, магазини и щандове, предлагащи " халал " храни, да имат надписи с арабски букви или знаци, свързани с исляма, съобщи " Ройтерс ". Това е част от напъните за " китаизация " на мюсюлманите в страната, напоследък по-изявени в северозападната провинция Синцзян.

Служители на 11 ресторанта и магазина в Пекин, посетени от " Ройтерс ", са удостоверили възбраната. Тя се отнася освен за думата " халал ", а да вземем за пример за ислямския полумесец. Правителствени представители в някои от случаите са упорствали знаците да бъдат покрити пред очите им. " Казаха, че това е непозната просвета, а би трябвало да използваме повече китайска просвета, " изяснява управител на подобен обект. Някои към този момент са поставили китайските писмени знаци, съответстващи на думата, други просто са ги скрили, отбелязва организацията.

Кампанията не е нова - от 2016 година се работи за сходство на религиите с китайската просвета макар формалната независимост на вероизповеданията. Наблюдават се даже премахвания на куполи на джамии и замяната им с други детайли като пагода. Затворени са църкви, считани от държавното управление на незаконни, в други случаи са отстранени кръстовете на църкви, в случай че се твърди, че нарушават закони.

След бунтовене в Синцзян на уйгури и други мюслюмани против популацията хан (китайското мнозинство) през 2009 година вниманието на управляващите е изключително мощно ориентирано към исляма. Организация на обединените нации подложи Китай на рецензии поради задържането на милион уйгури в " лагери за превъзпитаване ". Пекин отхвърля лагерите да са такива, а през днешния ден бе обявено, че всички арестувани там са били освободени. Официалната позиция на Китай е, че става дума за битка с екстремизма и " пълзяща ислямизация ".

 Пекин забрани арабски и ислямски знаци в магазини и заведения за хранене
© Reuters

" Арабският се възприема като непознат език и владеенето му сега се счита за нещо отвън контрола на страната, " споделя Дарън Байлър, антрополог във Вашингтонския университет, който учи Синцзян. " Възприема се и като нещо обвързвано с интернационалните форми на богобоязливост или - в очите на управляващите - набожен екстремизъм. Те избират ислямът в страната да работи главно посредством китайския. "

По данни на приложение за доставка на храни, представени от " Ройтерс ", в Пекин има най-малко 1000 обекта, предлагащи " халал " храни. Не е известно дали от всеки от тях е било изтънчено да се покрият букви и знаци. Според един от чиновниците в подобен магазин това " заличава " мюсюлманската просвета: " Винаги приказват за национално единение, постоянно приказват за международността на Китай. Това ли е национално единение? " Повечето от притежателите в същото време нямат нищо срещу да отстранен надписите.

Комитетът за етнически и религиозни въпроси към държавното управление на Пекин е отказал коментар, само че е обяснил, че става въпрос за национална инструкция. Националният орган по тези въпроси пък не е дал отговор на документално изпратено питане за коментар.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР