Властите в Катар и Турция продължават да оказват помощ на

...
Властите в Катар и Турция продължават да оказват помощ на
Коментари Харесай

Катар и Турция се стремят да се договорят с талибаните за летището в Кабул

Властите в Катар и Турция не престават да оказват помощ на завзелото властта в Афганистан придвижване на талибаните за възобновяване на работата на летището в Кабул и се стремят да реализират съглашение за употребата на летището на непрекъсната основа, съобщи през днешния ден вицепремиерът и министър на външните работи на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани след договаряния в Доха с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу, съобщи ТАСС, като се базира на телевизия " Ал Джазира ".

Той сподели, че на срещата е било разисквано взаимоотношението на Катар с Турция по отношение на Афганистан. " В частност разговаряхме за нашето съдействие с краткотрайното афганистанско държавно управление за ръководство на летището /в Кабул/ на непрекъсната основа ", уточни Ал Тани, като посочи, че двете страни се стремят да реализират съглашение с талибаните за употреба на летището.

Пистата и терминалите на летището в Кабул бяха мощно развалени поради хаоса на летището при евакуацията на жителите на западни страни и на афганистанци, които са им сътрудничили, както и поради терористичния атентат на 26 август в този регион. От края на август механически експерти от Катар и Турция оказват помощ за възобновяване на работата на летището.

Чавушоглу съобщи от своя страна, че са разискали методите за това летищата в Афганистан да останат отворени, заяви Анадолската организация.

Ние беседваме с Катар за това какво можем да създадем за това летищата в Афганистан да останат отворени, дали ще можем дружно да управляваме летищата, сподели Чавушоглу. Между нас има единодушие по този въпрос, ще действаме дружно, уточни той, като добави, че тези въпроси би трябвало да се обсъдят добре в договаряния с талибаните.

Чувствителността на Катар и Турция за доставянето на филантропична помощ за афганистанския народ би трябвало да даде образец на интернационалната общественост, посочи още Чавушоглу.

Той сподели, че турският Червен полумесец и катарският Червен полумесец интензивно работят на терена за доставянето на филантропична помощ за афганистанския народ. Чавушоглу уточни, че Турция е отпуснала средства, които са били ориентирани за даване на филантропична помощ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР