Властите в Италия арестуваха 334 члена на калабрийската мафия Ндрангета,

...
Властите в Италия арестуваха 334 члена на калабрийската мафия Ндрангета,
Коментари Харесай

Мощен удар срещу Ндрангета в Италия, арести на мафиоти и у нас

Властите в Италия арестуваха 334 члена на калабрийската мафия Ндрангета, в това число и политици, юристи, счетоводители и чиновници на държавната администрация. Операцията е извършена в ранните часове на деня. Акцията е по заповед на шефа на прокуратурата „ Антимафия " в град Катандзаро Никола Гратери. Запорирани са активи за над 15 милиона евро, оповестява Corriere della sera.

Задържани са хора от клановете Манкузо и Лимбади на Ндрангетa в Калабрия, България, Германия и Швейцария с взаимоотношение с локалните полицейски управляващи и в осъществяване на европейски заповеди за арест. Сред задържаните е и някогашният народен представител от „ Форца Италия " Джанкарло Пители, кметът на Вибо Пицо Джанлука Калипо, шефът на общинската полиция на Вибо Валентиа Филипо Неши, представител на съда на Вибо Валентиа, притежатели на локални компании от строителството и ресторантьорския бизнес и други

260 от обвинените се намират в пандиза, а другите са под домакински арест. Още 82 души се проверяват като цялото следствие обгръща общо 416 души.

„ Това е съществено, съответно и аргументирано следствие, по което работя още от встъпването си в служба в Катандзаро ", сподели в изказване за медиите прокурорът Гратери.

При следствието е изплувало на бял свят преплитането на ползи сред клановете и представители на политиката и бизнеса. Следователите са документирали срещи и заседания сред босове и членове на Ндрангета.
В огромната интервенция против калабрийската мафия са взели участие по едно и също време над 2500 души от спецчастите на карабинерите, само че също и на екипи парашутисти, мобилни отряди, екипи с кучета в доста области на Италия, както и в чужбина - България, Германия и Швейцария.

Обвиненията против всички тях варират от връзки с мафията до убийства, изнудвания, рекет, фиктивно владение на благосъстоятелност, пране на пари и други Престъпната история на обвинените е разказана от управляващите върху 13 500 страници.

Над 5 млн.листа хартия, принтирани по претекстове за сигурност на разнообразни места от тези на арестите, са били превозени с бронирани камиони, с цел да бъдат връчени на обвинените.

Все още не се прецизира каква тъкмо е българската диря в следствието против Ндрангета, което е протече под наименованието " Rinascita-Scott ". Предполага се, че тя е обвързвана с трафика на отпадък, тъй като единствено преди дни управляващите в Италия оповестиха, че е арестуван голям товар от тонове отпадъци за България. 815-те тона отпадък е трябвало да мине през област Умбрия. Според следствието трафикът на товара е трябвало да мине през компания за боклуци в Умбрия, посредством която да се изнасят боклуци, в това число и рискови, към България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР