Властите в Испания обмислят да дадат легален статут на незаконен

...
Властите в Испания обмислят да дадат легален статут на незаконен
Коментари Харесай

Мигрант стана герой в Испания, спаси инвалид от пожар

Властите в Испания обмислят да дадат законен статут на противозаконен преселник, който избави неработоспособен от пожар, съобщи БГНЕС, базирайки се на The Guardian.
Сенегалецът Горги Ламине Соу, който изкарвал прехраната си в град Дения като продавал джунджурии, чул крясъци за помощ, до момента в който вървял по улицата. Той стигнал до къща, от чийто прозорец излизал черен пушек, а пред постройката се била събрала група хора.
" Казаха ми, че вътре има човек. Изобщо не му мислих, оставих моите неща и започнах да се катеря ", споделя 20-годишният Соу.
Младежът се качил по фасадата на постройката и влезнал в горящия апартамент през балкон. Той взел на ръце жителя на жилището и го изнесъл до балкона, където комшия притичал със стълба.
Местни медии идентифицираха избавеният като 39-годишния Алекс Уебстър. " Горги му избави живота. Ако не се беше беше намесил, Алекс нямаше да оцелее ", споделя Роберта Етер, съседка на избавения.
След като приключил с оказването на помощ, Соу прибрал гривните и герданчетата, които продавал и си тръгнал от мястото на пожара. По улицата видял да се задават служители на реда и пожарникари и се паникьосал. " Ако служителите на реда видят стоката ми, ще я конфискуват. Утре няма да имаме какво да ядем ", споделя Соу, който живее с приятелката си и 7-месечната им щерка.
Действията на сенегалеца станаха огромна вест в Испания. Той е сравняван с Мамаду Гасама, противозаконен преселник от Мали, който се изкатери по постройка в Париж, с цел да хване дете, което висеше на огромна височина. Гасама беше награден с френско поданство.
Други сочат Соу като контрапункт на реториката на крайнодясната, антиимигрантска партия Vox, която към този момент е трета политическа мощ в Испания.
Властите търсиха няколко дни Соу. След като беше открит, той сподели, че не желае премия, а единствено се радва, е Алекс Уебстър е добре. Пострадалият има изгаряния и е вдишал пушек, само че не е в тежко положение.
Местните управляващи приканиха държавното ръководство да обмисли дали да не награди Горги Соу със статут на легално пребиваващ. Областният шеф на Валенсия съобщи, че преглеждат случая.
Ако получи законен статут, живота на Соу ще стане по-лесен. Той ще има право да си търси законна работа и да влезе в системата за обществени помощи. " Сегашната ми работа е сложна. Има хора, които не желаят да ме погледнат, когато им предлагам от стоката си. Все едно не живея ", споделя Соу, който е дошъл в Испания от Африка през 2017 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР