Властите в Харковска област обявиха частична евакуация на цивилното население

...
Властите в Харковска област обявиха частична евакуация на цивилното население
Коментари Харесай

Евакуират деца и възрастни от Купянск

Властите в Харковска област оповестиха частична евакуация на цивилното население в Купянск - град, освободен от украинската войска предходната есен. Фронтовата линия още веднъж се доближава към града и управляващите се притесняват, че руснаците може да се опитат да го завладяват още веднъж.

Очаква се първо да бъдат евакуирани фамилиите с деца и хората с увреждания.

По данни на Харковската регионална военна администрация сега в града и покрайнините му живеят 812 деца и 724 души с увреждания, 140 от които са обездвижени . За останалата част от популацията на този стадий не е нужна евакуация.

Властите дават обещание, че на евакуираните лица ще бъде предоставена филантропична и здравна помощ, както и заслон и храна на мястото на идване.

Властите в Харковска област считат, че евакуацията от Купянск е нужна на фона на обстановката в прилежащия район и непрекъснатия обстрел на града. Боеве се водят и край Кремена, на към 80 км южно от Купянск.  Американският Институт за военни проучвания (ISW) заяви тази седмица, че съветските сили се пробват да нападат на дребни групи североизточните квартали на Купянск.

Преди войната в Купянск са живели към 25 000 души, той се намира в Североизточна Украйна и е значим железопътен възел. В този смисъл е и стратегически значим център, по тази причина е и окупиран от руснаците още при започване на войната .През септември предходната година градът бе върнат под украински надзор при бързата контраатака на ВСУ.

В момента градът е подложен на периодически обстрел от съветски позиции.

Най-тежката фронтова линия сега - Бахмут - е на към 130 км от Купянск .

В петък наемническата формация " Вагнер " съобщи, че на процедура е обкръжила града, което обаче беше отречено от украинската войска, като даже генерал-полковник Олександър Сирски, пълководец на Източната група сили, беше в Бахмут. Или най-малко Сухопътните войски на Украйна оповестиха това със пост в обществените мрежи и разгласиха и фотоси.

През февруари Украйна съобщи, че се приготвя за нова съветска атака, за която съветската войска очевидно се приготвя, като реалокира хиляди свои бойци на източния фронт.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР