Властите в Естония ще доставят противотанкови ракети Javelin на Украйна.

...
Властите в Естония ще доставят противотанкови ракети Javelin на Украйна.
Коментари Харесай

Естония доставя ракети Javelin на Украйна

Властите в Естония ще доставят противотанкови ракети Javelin на Украйна . Това оповестиха в петък от Министерството на защитата на Балтийската република, представени от ТАСС.

" Естония, Латвия и Литва ще дават спомагателна помощ за подсилване на способността на Украйна да се отбранява. Естония ще даде противотанкови ракети Javelin, Латвия и Литва ще дават зенитно-ракетни системи Stinger ", заяви Министерството на защитата в Twitter.

На 30 декември предходната година ръководителят на отдела за интернационално съдействие на Министерството на защитата на Естония Пеетер Куимет разгласи проекти за даване на Украйна с оръжия . Според него те могат да бъдат трансферирани в Украйна единствено със единодушието на продавача. В случая с естонското Javelin ще се изисква единодушието на Съединени американски щати, при положение на гаубици - на Германия и Финландия.
 Естония към Русия: Претенциите към НАТО са неприемливи
Естония към Русия: Претенциите към НАТО са неприемливи

Москва изиска НАТО да се откаже от всякаква военна активност в Източна Европа и Украйна

Както The Wall Street Journal заяви по-рано, базирайки се на източници, Държавният департамент в отговор на искане от Латвия, Литва и Естония даде позволение за доставка на американско създадено оръжие за Украйна. Става дума за Stinger и Javelin.

Официалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова по-рано означи, че доставката на оръжия и военна техника на украинска територия от страни от НАТО може да накара Киев да се опита да реши спора в Югоизточна Украйна със мощ.

Припомняме, че със съдружниците си от НАТО за увеличение на военните сили на тяхна територия, с цел да възпират Русия. Това разгласи министър председателят на Естония Кая Калас по-рано този месец.

Русия, която струпа войски на границата си с Украйна, изиска преустановяване на сходни разполагания на военни сили и повече никакво разширение на западния защитителен алианс.
 Руският парламент обмисля да предложи признание на сепаратистите в Украйна
Руският парламент обмисля да предложи признание на сепаратистите в Украйна

Кремъл към този момент реагира хладно на концепцията

Естония, Латвия и Литва, в миналото следени от Москва, са членове както на НАТО, по този начин и на Европейския съюз от 2004 година и от дълго време се стремят към по-голямо присъединяване на НАТО.

Кризата в Украйна изостри връзките сред Русия и доста страни в Европа, както и със Съединени американски щати. Москва бе подложена на критика за експанзия, а на Украйна бе препоръчана военна помощ. Не във всички тях обаче управляващите са на едно мнение за военна помощ.

, които подхваща във връзка с рецесията в Украйна. С това искане представителят на партия " Подемос " Пабло Фернандес се обърна към министъра на защитата Маргарита Роблес.

Изявлението му идва ден, откакто Роблес разгласи, че средиземноморската страна е изпратила военни кораби в Черно море, с цел да се причислят към военноморските сили на НАТО в Средиземно и Черно море на фона на възходящото напрежение сред Русия и Украйна.

Руското външно министерство съобщи в изказване в петък, че Антъни Блинкън, че " пренебрегването на законните опасения " на Москва, когато става дума за Украйна, " ще има най-сериозните последствия ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР