Властите в Египет работят над проект за свързване на Червено

...
Властите в Египет работят над проект за свързване на Червено
Коментари Харесай

Кайро ще свърже Червено и Средиземно море чрез пристанища и жп пътища

Властите в Египет работят над план за свързване на Червено и Средиземно море посредством мрежа от пристанища и жп пътища. Това заяви  президентът на арабската република Абдел Фатах ас Сиси.

" Ние също така  работим над реализацията на разнообразни проекти за развиване на обособените райони на страната, включително и пристанище Ел Ариш ", съобщава  информационный портал Al-Masry Al-Youm, цитирайки  египетския водач.

Ариш , някъде  Ел Ариш  (на арабски: Ал ʿАриш) е град пристанище в Североизточен Египет, административен център и максимален град (с население от над 114 000 жители) на област Северен Синай. Разположен е в северната част на Синайския полуостров, на брега на Средиземно море, на 344 км североизточно от столицата Кайро.

Изявлението на ас Сиси бе оповестено скоро откакто стана известно освобождението на  Суецкия канал, който беше блокиран на 23 март  от 400-метровия контейнеровоз Ever Given. Инцидентът тогава се случи в изискванията на мощен вятър и пясъчна стихия. Блокирането на  канала от кораба стана причина за цялостното прекъсване на корабоплаването  през тази значима водна автомагистрала.

Суецкият канал е едни от оптимално атоварените морски търговски пътища. Според експертни оценки, през тази транспортна артерия преминава към 10% от международни морски транспорти на петрол, или към 4.4% от целия международен размер на доставките на петрол и на нефтопродукти.

Задържането за седмица на корабоплаването през Суецкия канал обездвижии над 100 танкера с черното злато с друг размер.

Част от блокираните кораби трансформираха курса и се насочиха към обходния маршрут покрай Африка - това обаче значи удължение на морския път от Средиземно в Червено море примерно с 8 хиляди километра. За огромните газовози или нефтени танкери това значи две спомагателни седмици корабоплаване, да не приказваме и за непланирания преразход на гориво.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР