Властите в Чикаго заведоха дело срещу пет от най-големите нефтени

...
Властите в Чикаго заведоха дело срещу пет от най-големите нефтени
Коментари Харесай

Чикаго съди петте най-големи петролни компании в света

Властите в Чикаго заведоха дело против пет от най-големите нефтени и газови компании в света - BP Plc, Chevron Corp., ConocoPhillips, Exxon Mobil Corp. и Shell Plc, обвинявайки ги в подценяване на заплахата от тяхната активност за климата, написа.

„ Ефектите от изменението на климата, които Чикаго е претърпял и ще продължи да изпитва – в това число по-чести и интензивни стихии, наводнения, суши, рискови горещини и ерозия на бреговата линия – се усещат в целия град “, се показва в правосъдния иск.

Властите също считат, че петролният бранш се пробва да измами обществеността, като води акции за подкопаване на научните доказателства за изменението на климата, написа вестникът.

Властите в Калифорния, Ню Йорк и други американски градове също съдят сектора, търсейки милиарди долари като отплата за екологичните вреди, породени от активността му.

В желае на град Чикаго не се показва размерът на компенсацията, което желае да получи. Градът желае от съда да принуди фирмите да поемат отговорност за разноските, свързани с изменението на климата, в това число вреди на имущество и инфраструктура.

Например град Чикаго показва, че харчи 188 милиона $ за климатични планове в общности с ниски приходи.

Градът също по този начин упреква Американския петролен институт (API) в скрит план с компании за дезинформиране на обществеността по отношение на мащаба на проблемите с климата, отбелязвайки, че сериозността на тези проблеми е приета в промишлеността.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР