Властите в Белгия отново обмислят да спрат износа на оръжие

...
Властите в Белгия отново обмислят да спрат износа на оръжие
Коментари Харесай

Белгия спира оръжейните сделки със Саудитска Арабия заради убийството на Джамал Хашоги?

Властите в Белгия още веднъж обмислят да спрат износа на оръжие за Саудитска Арабия, този път поради убийството на журналиста Джамал Хашоги, оповестяват локални медии.

Въпросът следва да бъде разискван сред управляващите в провинция Валония и федералното държавно управление на Шарл Мишел. Уточнява се, че предходната година Рияд е бил най-големият клиент на валонския военнопромишлен комплекс с покупки за 153 милиона евро. Валония има намерение да следи дейностите на Германия по този случай. Канцлерът Ангела Меркел през вчерашния ден бе представена да декларира, че Германия няма да изнася оръжия за Саудитска Арабия, до момента в който продължава несигурността за това какво се е случило с Хашоги.

Белгийски медии напомнят, че през юни предходната година Федералният парламент одобри резолюция, в която прикани локалните управляващи да прекратят оръжейния експорт за Саудитска Арабия. Призивът беше обвързван с следствието на атентатите в Брюксел от 2016 година и връзката на Рияд с проповядването на краен прочит на исляма в най-голямата белгийска джамия.

Новината за желанията на западноевропейското кралство пристигна малко откакто формалната осведомителна организация на близкоизточната монархия съобщи, че президентът крал Салман и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман са изразили своите съболезнования на сина на починалия Джамал Хашоги - Салах Хашоги по телефона, осведоми Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР