Властите по-рано съобщиха, че ситуацията в Мариупол е критична, а

...
Властите по-рано съобщиха, че ситуацията в Мариупол е критична, а
Коментари Харесай

Зеленски: 7 144 души са били евакуирани от четири украински града в петък

Властите по-рано оповестиха, че обстановката в Мариупол е сериозна, а броят на починалите при обстрела в обсадения от съветските военни град е съвсем 1600.

Той упрекна Русия, че отхвърля да разреши на хората да бъдат евакуирани от Мариупол

Общо 7 144 души са били евакуирани от четири украински града в петък, заяви украинският президент Володимир Зеленски, представен от Ройтерс. Броят на евакуираните жители през вчерашния ден е доста по-нисък от броя на хората, евакуирани предходните два дни.

Зеленски упрекна Русия, че отхвърля да разреши на хората да бъдат евакуирани от Мариупол и уточни, че Украйна ще опита още веднъж да достави храна и медикаменти в града през днешния ден, показва още Българска телеграфна агенция.

Близо 40 хиляди души напуснаха редица градове в четвъртък, а в петък евакуираните бяха към 35 хиляди, оповестиха украинските управляващи. Зеленски уточни, че поданици на Чернигов, Енергодар, Хостомел и Козаровичи са съумели да избягат в петък.

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук сподели през вчерашния ден, че евакуацията на цивилни от обсадените градове в Украйна продължава релативно постепенно. Тя уточни, че в петък са били евакуирани 3800 души, съобщи ДПА.

„ Руските бойци не разрешават да бъде доставена нашата помощ в града и не престават да изтезават нашите хора. В събота ще се опитаме още веднъж да изпратим храна, вода и медикаменти ”, сподели Зеленски.

Частната американска компания Maxar Technologies уточни, че на сателитни фрагменти, публикувани през вчерашния ден, се вижда, че съветските военни елементи не престават да се разполагат все по-близо до Киев и правят артилерийски обстрел по жилищни региони, съобщи Ройтерс. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР