Полицейски час в части от Манипур в Индия след протести срещу убийството на студенти

...
Властите наложиха вечерен час в столицата и някои други места
Коментари Харесай

Властите наложиха вечерен час в столицата и някои други места в размирния щат Манипур в Индия, след като десетки студенти бяха ранени при насилие след протести срещу предполагаемото отвличане и убийството на двама студенти.

Етническото насилие потопи североизточния щат, граничещ с Мианмар, в това, което много експерти по сигурността описват като интензивна гражданска война, водена за земя, работни места и политическо влияние между двете най-големи местни групи.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента. Безпокойства за свободата на печата, тъй като органът на редакторите в Индия е обвинен за доклада за МанипурЗащо етническото насилие в Манипур в Индия продължава вече три месецаРахул Ганди осъжда индийския премиер Моди над насилието в МанипурЕтническо насилие в Манипуркрай на списъка

„В Имфал и в някои други области трябваше да бъде въведен неограничен полицейски час“, каза в четвъртък Л Кайлун, високопоставен полицейски служител в Имфал.

Повече от 80 студенти бяха ранени при сблъсъците в сряда, каза друг полицейски служител при условие за анонимност, добавяйки, че ситуацията е „изключително напрегната“, след като въоръжени тълпи вандализираха офис на управляващата партия и хвърлиха бензинови бомби по полицейските партита.

Услугите за мобилен интернет са спрени в щата за пет дни, казаха служители.


От първото избухване на насилието на 3 май повече от 180 души са били убити и около 50 000 са напуснали домовете си в Манипур.

Повече от половината население на щата от 3,2 милиона принадлежи към предимно индуската общност Meitei, докато общността Kuki-Zo, която съставлява около 40 процента, са предимно християни и живеят предимно в хълмовете.

Протестите се разпалиха отново заради предполагаемото отвличане и убийство на двама студенти от общността Meitei, които бяха изчезнали през юли, след като телата им бяха намерени тази седмица. Новината стана вирусна, съживявайки етническото напрежение.

Главният министър на щата Н Бирен Сингх, който е лидер на партията Бхаратия Джаната (BJP) на премиера Нарендра Моди, осъди предполагаемите убийства и обеща максимално наказание за виновниците.

Членове на семействата на учениците и лидерите на Meitei обвиниха бойците на Куки-Зо в убийството на дуото и критикуваха властите, че не са успели да сложат край на насилието.

Говорител на група на гражданското общество Kuki-Zo каза, че няма незабавен коментар за последните убийства.

Лидерите на опозиционната Конгресна партия обвиниха правителството на Моди, че не успява да контролира насилието в щат, управляван от неговата индуска националистическа партия.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР