Властите на Таджикистан призоваха жените да се обличат по таджикистански,

...
Властите на Таджикистан призоваха жените да се обличат по таджикистански,
Коментари Харесай

За да ограничи чуждото влияние: Таджикистан призова жените да се обличат по национален маниер

Властите на Таджикистан приканиха дамите " да се обличат по таджикистански ", с цел да бъде лимитирано въздействието на Запада и на радикалния ислям върху метода на обличане в тази някогашна руска република, която е световна страна с мюсюлманско болшинство, написа в материал на организация Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Кампанията, наименувана " Да се обличаме по таджикистански ", стартира на 1 март и ще продължи до 30 май, съобщи в неделя таджикистанската новинарска организация Ховар. Тя се базира на одобрен от страната справочник за обличане " по народен фасон ".

Целта на акцията е да бъде " понижен интензитета на навлизане на непознати облекла и култури " в Таджикистан и " да бъде предпазена националната просвета и авторитет " на страната " в подтекста на глобализацията ", акцентира организация Ховар.

В наръчника за обличане, който е оповестен от министерството на културата още през 2018 година, се споделя, че " не се предлага на девойките и дамите да носят черни облекла, черни шалове, покривала и забрадки ".

Като си дава сметка за възходящото въздействие на исляма в таджикистанското общество, което се сблъсква с стопански компликации, държавното управление трансформира в собствен приоритет битката с деянията на последна набожност.

Например то е въвело възбрана за имамите, получили образованието си в чужбина, да упражняват специалността си в Таджикистан. Освен това работи и ограничаване, отнасящо се до дължината на брадите.

По данни на управляващите през последните години минимум хиляда таджикистанци са се включили към терористични организации в Ирак и Сирия.

В същото време в наръчника за обличане се насочва апел към дамите да не си поставят европейски облекла, които разкриват телата им, облекла с дълбоки деколтета и облекла от транспарантни материи, през които телата им прозират.

Според организация Ховар тези ограничения " ще блокират пътя към суеверията и отчуждението " и " ще насърчат носенето на съвременно национално облекло ".

Таджикистан, най-бедната от някогашните руски републики, от 1992 година до наши дни е ръководена от президента Емомали Рахмон, който е именуван " Основател на мира и на националното единение " и " Лидер на нацията ".

Рахмон е призовавал в предишното " да бъде комплициран завършек на срамните проявления на непознатата просвета, да бъде насърчавано носенето на национални облекла от девойките и дамите, да бъде водена битка с предразсъдъците и да бъдат провеждани обяснителни акции, ориентирани към дамите ", отбелязва Франс прес.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР