Властите на САЩ след консултации между президента и правителството, разрешиха

...
Властите на САЩ след консултации между президента и правителството, разрешиха
Коментари Харесай

Полша дава МиГ-овете си на САЩ


Властите на Съединени американски щати след съвещания сред президента и държавното управление, позволиха полските МиГ-29 да стигнат до украинския фронт.

Това обаче няма да стане непосредствено. Полша реши да разположи – неотложно и гратис – всичките си самолети МиГ-29 във въздушната база Рамщайн, Германия, откъдето те ще бъдат предоставени разполагаем на държавното управление на Съединени американски щати. Съединени американски щати ще бъде страната, която се нагърбва да трансферира самолетите на територията на Украйна. Полша разполага с 28 МиГ-28.

В същото време Полша моли Съединените щати да й дават използвани американски бойни самолети със съответните оперативни благоприятни условия. Полша е подготвена неотложно да договаря за изискванията за закупуване на самолетите.

Полското държавно управление също по този начин моли други съдружници в НАТО – притежатели на самолети МиГ-29 – да работят като нея.

“Полша не може сама да даде самолетите на Украйна. За това би трябвало решение на НАТО”, разяснява полският министър председател Матеуш Муравецки.

Русия към този момент разгласи, че затваряне на въздушното пространство над Украйна или нахлуване на непознати бойни самолети ще бъдат третирани като враждебни дейности.

Преди дни Съединени американски щати дадоха „ зелена светлина “ на страните от НАТО, в случай че решат да дават бойни самолети на Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски изиска бойни самолети съветско произвеждане от източноевропейски страни, защото украинските водачи са подготвени да ги ръководят. В следения от демократите Конгрес на Съединени американски щати има мощна двупартийна поддръжка за незабавна военна и филантропична помощ за Украйна след нашествието на Русия на 24 февруари в размер на 10 милиарда $. "Тези самолети са доста нужни. И ще направя всичко допустимо, с цел да оказа помощ на американската администрация да улесни техния трансфер ", разяснява водачът на болшинството в Сената на Съединени американски щати Чък Шумър..

До момента на Украйна не са доставяни изтребители. България, Полша и Словакия, които разполагат с такива самолети, са изразили съмнения по този въпрос, сочи организация Франс прес. Българският министър председател Кирил Петков преди дни беше безапелационен, че няма да изпращаме самолети на Украйна.

България освен няма да дава от личните си МиГ 29 на Украйна, само че се чуди по какъв начин ще ги поддържа и ремонтира. Това стана ясно от изявление в неделя по Би Ти Ви на новия боен министър Драгомир Заков. На въпрос за какво Украйна и Съединени американски щати към този момент не загатват България като страна, която може да даде самолети на Киев, той отговори: "Сигурно, тъй като знаят, че единствено половината от самолетите ни МиГ-29 летят и че с тях пазим освен българското, само че и натовското въздушно пространство ".

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР