Властите на Приднестровието призоваха Кишинев да признае независимостта на непризнатата

...
Властите на Приднестровието призоваха Кишинев да признае независимостта на непризнатата
Коментари Харесай

Приднестровието поиска от Молдова да признае независимостта на републиката

Властите на Приднестровието приканиха Кишинев да признае независимостта на непризнатата република след решението на Молдова да кандидатства за участие в Европейския съюз.

„ Подаването на заявление от Република Молдова за присъединение към Европейски Съюз в подтекста на дълготрайния забранен спор сред Приднестровието и Молдова, без да се вземе поради мнението и отвън рамките на съвещания с приднестровската страна, както и при цялостното игнориране на разискването на този въпрос в съществуващите преговорни формати, в това число интернационалната платформа на „ Постоянното заседание... “, слага крайната точка в процеса на споразумяване, който изисква незабавно интернационално правно формализиране “, се споделя в изказването на уеб страницата на Приднестровското Министерство на външните работи.

От ведомството считат, че молдовските управляващи са подготвени да трансферират суверенитета на страната от националните управляващи към Брюксел и да разрешат окончателното асимилиране и развиване на територията на страната от Запада.

„ Молбата за участие в Европейски Съюз демонстрира отхвърли на Молдова от разговор с Приднестровието по отношение на параметрите на взаимното общуване, което се удостоверява от настоящето спешно положение на преговорния развой, парализата на формата „ 5 + 2 “, отхвърли да се срещнат на най-високо равнище и неизпълнението на отговорностите по пакета „ Берлин плюс “, усилване на блокадата и ограничаващите ограничения против Приднестровието “, обявиха от приднестровското външно министерство.

От ведомството напомнят, че приднестровският народ е определил ориста си по цивилизован и либерален метод на 2 септември 1990 година, той спря военната експанзия на Молдова през 1991-1992 година, отбрани свободата и независимостта си, удостовери неприкосновеността на курса за интернационално признание на суверенитет и самостоятелност на Приднестровската молдовска република на народен референдум на 17 септември 2006 година

„ В актуалните нови условия, в това число тези, основани от дейностите на молдовското управление, ние призоваваме молдовската страна да стартира разговор с Приднестровието за дефинитивно цивилизовано споразумяване на връзките, учредени на мирното, добросъседско битие на две самостоятелни страни посредством сключване на всеобхватно междудържавно съглашение “, се споделя в известието.

По-рано президентът на Молдова Мая Санду съобщи, че страната е подготвена да кандидатства за участие в Европейския съюз, което „ обезпечава заслужен живот на бъдещите генерации поданици на страната “.

Припомняме, че през 2022 година се навършват 30 години от началото на съветската мироопазваща интервенция в Приднестровието. Приднестровието се стреми да се отдели от Молдова още преди разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, страхувайки се, че Молдова ще се причисли към Румъния на вълната на национализма. През 1992 година, след несполучлив опит на молдовските управляващи да решат казуса със мощ, Приднестровието на процедура се трансформира в територия, неконтролирана от Кишинев. Сега в Молдова още веднъж приказват за обединяване с Румъния.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР