Властите на полския град Краков отмениха насрочения за края на

...
Властите на полския град Краков отмениха насрочения за края на
Коментари Харесай

Краков вдигна червен картон на Роджър Уотърс, отмени концерта му в Таурон Арена през 2023 - Култура

Властите на полския град Краков анулираха планувания за края на април 2023 година концерт на някогашния басист и ковокалист на „ Пинк Флойд “ Роджър Уотърс. До анулирането на планувания като величествен концерт в „ Таурон Арена “ в остарялата полска столица се стигна след бурни рецензии, свързани с проруски изяви на Уотърс и поддръжката му за режима в Кремъл. Преди това общинските съветници в града бяха внесли план за решение, с което лицата, подкрепящи режима на Владимир Путин се афишират за личност нон грата в Краков.

Концертът в Краков трябваше да е част от прощалното трасе на Роджър Уотърс и даже в началото се говореше за два концерта. И двете събития към този момент са свалени от портала Live Nation. Уотърс към този момент се появи един път на сцената на Таурон Арена през 2018 година. Сега от мениджмънта на залата удостоверяват анулирането на концерта. Според една от версиите Роджърс самичък се е отказал от излизането на сцената в Краков, само че след това се оказа, че това не е правилно, а е получил червен картон от домакините.

„ Роджър Уотърс няма да свири в Краков. Който поддържа Путин и неговата агитация не би трябвало да има достъп до нашия град. “ – написа в обществените мрежи ръководителят на Съвета на град Краков Рафал Комаревич. В сходен звук се изрече и Михал Древницки, заместник-председател на градския съвет. „ Признаването на някого за нежелано лице (персона нон грата), а такава „ купа “ трябваше да получи господин Уоткърс, имаше резултат – май стигна до мозъка му, откакто самичък е отменил събитието. Написаната от нас резолюция се оказа ефикасна. Не желаеме в Краков, града на полските крале, последователи на съветската агитация и на кремълските закононарушения. Нека всеки да знае това! “ – написа Древницки.

Думата взе и самият Роджър Уотърс. Първоначално се съобщаваше, че той е отменил изявата си, само че след това е изискал да обясни обстановката на публицисти от „ Гардиан “ и „ Газета Краковска “. „ Вашите вестници бъркат в изказванията си, че аз или моите мениджъри сме отменили идните ми концерти в Краков. Не сме ги отменяли. Истината е, че общинскиятите консултант от Краков господин Лукаш Вантух заплаши, че ще провежда съвещание на съвета, на което да бъда приет за „ личност нон грата “ поради моите обществени старания, целящи да призоват всички ангажирани в пагубната война в Украйна, изключително държавните управления на Съединени американски щати и Русия, за работа в посока на договаряне на мир, а не на ескалиране на събитията към по-лош край, който може да бъде нуклеарна война и завършек на всевъзможен живот на тази планета. “ – написа Уотърс.

„ Като оставим настрани това, че този Лукаш Вантух, коства ми се, не знае нищо за моята трудова история, през целия си живот, плащайки и персонална цена, в работа на правата на индивида, в публикация в местнен вестник приканва положителните хора от Краков да не купуват билети за моето зрелище. С неспокойствие чаках опцията да споделя моето обръщение на любовта с хората в Полша, което съм правил постоянно по време на концертните трасета в над 50-годишната си кариера. “ – продължава Уотърс, а дейностите на общинския консултант назовава „ драконовско цензуриране “ на своята активност.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР