Властите на Етиопия не успяха да изплатят 33 милиона долара

...
Властите на Етиопия не успяха да изплатят 33 милиона долара
Коментари Харесай

Страна присъединяваща се към БРИКС от началото на 2024-а, е на път“ да обяви неплатежоспособност

Властите на Етиопия не съумяха да изплатят 33 милиона $ лихви по външния си дълг, като по този метод позволиха изпадане в несъстоятелност на страната скоро, заяви Reuters. Властите на страната към този момент предупреждаваха за тази възможност, на фона на влошаващата се финансова обстановка след пандемията от Covid-19 и траялата към две години революция, която завърши едвам през ноември 2022 година. Африканската страна е с население от към 111 млн. индивида.

Ще напомним, че на сpeщaтa " нa въpxa " нa БPИKC, която ce пpoвeдe oт 22 дo 24 aвгycт 2023 година в Йoxaнecбypг (ЮAP), официaлнo пoĸaнeни зa пpиcъeдинявaн ĸъм БPИKC бяха: Oбeдинeнитe apaбcĸи eмиpcтвa (OAE), Cayдитcĸa Apaбия, Иpaн, Apжeнтинa, Eгипeт и Eтиoпия. Πълнoпpaвнoтo члeнcтвo нa нoвитe дъpжaви в opгaнизaциятa стартира нa 1 янyapи 2024 година Oфициaлнo жeлaниe зa пpиcъeдинявaнe ĸъм БPИKC към август бяха зaявили oбщo 23 дъpжaви.
 Само преди година Етиопия бе измежду най-бързо растящите стопански системи. Днес е разкъсвана от няколко рецесии
Само преди година Етиопия бе измежду най-бързо растящите стопански системи. Днес е разкъсвана от няколко рецесии

Гражданска война, локдаун и невиждани набези от скакалци раздрусаха африканския остров на непоклатимост

Както отбелязва Reuters в този момент, държавното управление на Етиопия трябваше да изплати лихвите по външен заем от 1 милиард $ още на 11 декември, само че не можа да го направи. След това автоматизирано се задейства 14-дневен " гратисен интервал ", през който управляващите могат да заплащат без да бъде оповестено публично просрочие. Този период обаче изтече на 22 декември, който беше последният работен ден в страната за тази година.

По информация на Bloomberg, в този момент управляващите на страната водят договаряния с кредиторите за преструктуриране на дълга. Стремежът на етиопските управляващи е да удължът интервала на погашение на държавния заем от 2028 година на 2032 година, като понижат и лихвения % от 6,6% на 5,5%.

Така Етиопия става третата страна, която разгласи че има (голяма) възможност да изпадне в несъстоятелност след началото на пандемията от Covid-19. Други две африкански страни към този момент са в тежко финансово състояние. През ноември 2020 година Замбия разгласи неплатежоспосбнст, а през декември 2022 година - Гана.
 БРИКС се уголемява с още 6 страни
БРИКС се уголемява с още 6 страни

Решенията от срещата " на върха " в Йоханесбург
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР