Владо Бучковски е освободен от като специален пратеник за България.

...
Владо Бучковски е освободен от като специален пратеник за България.
Коментари Харесай

Скопие освободи специалния си пратеник в България

Владо Бучковски е освободен от като специфичен делегат за България. Това реши държавното управление на районен съд Македония на днешното си съвещание, оповестява БГНЕС.

Тази точка беше призната като част от дневния ред за кадрови въпроси, само че не са посочени аргументи за уволнението.

Владо Бучковски беше назначен като специфичен делегат в края на 2020 година, а предходната година неговият мандат беше удължен с още една година. Освобождаването му става в навечерието на встъпването в служба на новия кабинет с министър председател Димитър Ковачевски.



Бучковски е някогашен министър председател и някогашен министър на защитата на Македония.

„ За мен беше чест да бъда специфичен представител на държавното управление за връзките с България през последните 13 месеца. Бях назначен две седмици след блокадата на България при извънредно комплицирани условия. Беше нарушено взаимното доверие и преобладаваше речта на омразата “, сподели за МИА досегашният специфичен представител на държавното управление на Република Северна Македония за Република България Владо Бучковски.

„ Дори при такива неподходящи условия направих всичко допустимо разговорът да не замре и да няма по-нататъшна отрицателна ескалация в връзките сред двете страни. Един мой другар от София постоянно ми споделяше: „ ти си страж на огъня тук, не разрешаваш да бъде угасен…, огънят, който подклажда вярата, че България и Северна Македония могат и ще бъдат час по-скоро същински другари и съдружници “, уточни Бучковски.



Той изрази вяра, че с уговорката си е дал своя принос, който ще бъде значим за скорошното обновяване на разговора сред двете държавни управления и двамата нови министър председатели, разговор, който ще протече с нова позитивна сила и нова преговорна методология.

„ Накрая изричам огромна признателност на премиера Заев за доверието, признателност на министър Османи за сполучливото съдействие и на генералния секретар на държавното управление Зекири за безукорната логистична поддръжка “, добави Бучковски.

Македонското държавно управление благодари на досегашния представител за разговора с България Владо Бучковски за „ всички задължения и старания, съдействали за поддържането на добросъседски и другарски връзки сред Северна Македония и България във времена на провокации, които допускаха нуждата от умен, толерантен и безрезервен метод към намирането на решения “.

Властите в Скопие чакат, че в диалозите сред номинирания за министър-председател Димитър Ковачевски и премиера на България Кирил Петков ще бъдат избрани пътищата, ресурсите и стъпките за окончателното решение на отворените проблеми, опирайки се на изискванията и триумфите, реализирани от всички заинтригувани страни в процесите досега.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР