Владислав Горанов Счетоводители, адвокати, банки и консултантски компании ще трябва

...
Владислав Горанов Счетоводители, адвокати, банки и консултантски компании ще трябва
Коментари Харесай

Счетоводители и адвокати ще докладват в НАП схеми за пестене на данъци


Владислав Горанов

Счетоводители, юристи, банки и консултантски компании ще би трябвало да рапортуват на данъчните управляващи за нападателни схеми, с които техни клиенти се пробват да избегнат данъчно облагане.

Това взеха решение министрите на финансите на Европейски Съюз, които във вторник реализираха единодушие по законодателно предложение, заяви на брифинг в Брюксел министър Владислав Горанов, който ръководи съвещанието на ЕКОФИН.

Проектодирективата е част от пакет с ограничения против отбягване на заплащането на налог облага. Докладването ще се отнася най-вече за транснационални схеми.

Новите правила ще се ползват от 1 юли 2020 година, а страните членки имат период до 31 декември 2019 година да ги вкарат в националното си законодателство.

Държавите членки ще обменят между тях автоматизирано информация за докладваните схеми чрез централизирана осведомителна система, до която ще имат достъп данъчните управляващи на страните членки, заяви комисар Валдис Домбровскис. Това ще става един път на три месеца, като първият автоматизиран продан би трябвало да е завършил до 31 октомври 2020 година

" Увеличаването на прозрачността е основно в нашата тактика за противопоставяне на избягването на заплащането на налози ", разяснява Горанов. По думите му докладването от страна на финансовите медиатори ще разреши да се претовратят случаи на икономисване на налози, преди още това да се е случило.

Консултантите и самите компании, които употребяват схемите за икономисване на налози, ще подлежат на наказания.

Във вторник Съветът на финансовите министри още веднъж направи промени в „ черния “ лист на офшорките, въведен през декември 2017 година, които не желаят да се преценяват с данъчните правила на Европейски Съюз.

От листата бяха извадени Бахрейн, Маршаловите острови и Сейнт Лусия. В същото време в него бяха включени Бахамите, Сейнт Китс и Невис и Американските Вирджински острови.

Горанов извърши и персоналния си ангажимент от януари европейските институции да изпратят писма до офшорките, които са подготвени да спомагат на Европейски Съюз, с молба техните задължения за увеличение на прозрачността и понижаване на данъчните измами да станат обществени. В момента, в който се получат позитивни отговори, уговорките на офшорките ще бъдат оповестени онлайн, уточни Горанов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР