"Владимире, /. . ./ кажи ми какви са намеренията ти.“ ...

"Владимире, /. . ./ кажи ми какви са намеренията ти.“

Путин към Макрон от фитнеса: Хора бяха изгорени живи, беше кървава баня

"Владимире, /.../ кажи ми какви са желанията ти. “

Четири дни преди президентът Путин да заповяда нашествието на Русия в Украйна, френският президент Еманюел Макрон е направил финален обезверен опит да предотврати войната в основен телефонен диалог, за който оказва се от документален филм на френска телевизия. В тази полемика сред двама международни водачи, която стана обществено притежание, нещо рядко срещано, Макрон се пробва да убеди съветския президент "да успокои нещата " в района. Всички негови оферти обаче остават нечути от страна на Путин, написа Асошиейтед прес.Още по темата5 юли 2022 08:46484 юли 2022 19:02884 юли 2022 16:3773Френският документален филм "Президентът, Европа и войната " предлага неповторим взор зад кулисите на траялите месеци дипломатически разногласия поради най-тежката от десетилетия рецесия в Европа.

Първоначалният план е бил филмът да се концентрира върху Макрон по време на шестмесечното френско ротационно председателство на Европейски Съюз, само че след това той улавя исторически моменти от войната в Украйна, като наблюдава Макрон до Москва и на двете му пътувания до Киев.

По време на диалога с Путин на 20 февруари двамата ръководители употребяват неофициална версия на обръщението "вие ", с цел да си приказват по доста пряк метод. Украинският президент Володимир Зеленски "ви лъже ", споделя Путин на Макрон и упреква ръководещите в Киев, че са пристигнали на власт посредством "кървав прелом ". "Хора бяха изгорени живи, това беше кървава баня ", декларира съветският президент.

Зеленски бе определен демократично през 2019 година А Путин наподобява е изложил своята интерпретация на по-ранни събития в Украйна.

В един миг френският президент, очевидно нервиран, покачва глас. "Не знам къде е учил право вашият юрист ", споделя той в директна рецензия към съветската позиция. Чува се също по какъв начин Макрон упорства за среща сред Путин и президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Путин се съгласява по принцип, само че споделя, че първо неговите съветници би трябвало да приготвят диалозите. Такава среща не се състои.

"Това беше в действителност тежък диалог сред двама души на изцяло разнообразни позиции “, споделя френският публицист Ги Лагаш, снимал и режисирал самичък кино лентата. Той е имал достъп до дипломатическата работа на Елисейския замък – нещо изключително в една страна, където президентът държи контрола върху обществения си образ, а дипломатическите му съветници нормално странят от камерите.

Обещанието на Путин да се срещне с Байдън се оказа неистина, сподели Лагаш за Асошиейтед прес. "Но в случай че не си опитал да направиш това /да издействаш среща/, не може да знаеш дали той ще излъже ", добави журналистът.

Лагаш преповтори думите на дипломатическия консултант на Макрон Еманюел Бон, който предизвестява във кино лентата, че Путин "винаги лъже ".

Руският президент, който обича да акцентира своите атлетически подвизи, завършва диалога си в собствен жанр, като споделя на Макрон, че приказва "от фитнеса ". "Искам да отида да поиграя хокей на лед ", споделя той.

Друг телефонен диалог разрешава на феновете да съпреживеят потреса и ужаса на Зеленски и изключителността на момента в деня, когато войната стартира. "Руснаците, това, което те вършат, е извънредно. [...] Сега те са в Киев, ние се бием за Киев, Еманюел ", споделя Зеленски на Макрон. Макрон мълчи няколко секунди. "Да, това е тотална война ", удостоверява украинският началник.

Когато Бон, дипломатическият консултант на Макрон, прави четири опита да се обади на съветския си сътрудник по мобилния телефон, те остават напразни. "Руснаците имат куража да стартират война, само че не и да приказват “, споделя той с беззащитен тип.

По думите на Лагаш, до момента в който е бил там и е снимал, е можел да усети "разиграващата се драма ". "И виждаш също, че политиката се прави - преди всичко и на първо място – за хората, че се прави от хора, опитващи се да намерят решения в доста комплицирана обстановка ", добави той.

Документалният филм, излъчен във Франция предходната седмица, предлага подиуми, които рядко се виждат по малкия екран. Макрон може да бъде забелязан на съвещание в бункера под Елисейския замък или по какъв начин, облечен със наследник суичър, работи с екипа си в президентския аероплан.

Филмът демонстрира в елементи работата на дипломатическите съветници – от подготовка на речите на Макрон до изпращането на есемеси до френския президент, до момента в който той беседва със международни водачи. В един халюцинационен миг малко преди войната съветниците на Макрон съумяват да спасят възможен контракт на стойност милиард евро за френския железопътен колос "Алстом ", като изпращат в последния миг записка, писана на ръка, до френския президент, до момента в който той е на среща със Зеленски в Киев.

Лагаш посочи, че е внимавал да не разкрие каквато и да било класифицирана информация. В документалния филм не се дават никакви съответни детайлности за френската военна помощ за Украйна. Не са показани и полемиките сред Макрон и Зеленски, откакто френският президент раздразни украинците с коментара си да не бъде унижавана Русия.

Филмът акцентира координацията сред европейските водачи в поддръжка на Украйна и за налагането на невиждани наказания на Русия.

Камерата следва Макрон дружно с немския канцлер Олаф Шолц и италианския министър председател Марио Драги в средата на юни във влака на път за Киев, където те дадоха обещание оръжия и поддържаха кандидатурата на Украйна за участие в Европейския съюз. Тримата посетиха предградието Ирпeн, където са били избити доста цивилни, и Макрон споделя, че е видял признаци за "военни закононарушения ".

"За мен е значимо да опитам да бъда потребен, и да подсигурявам, че спорът няма да се разраства и че Украйна може да го спре и да си възвърне контрола и че европейците ще останат единни ", споделя Макрон по пътя на връщане и прибави: "Още доста остава да бъде направено. Това не е краят. "

(БТА)

Източник: dnes.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg