Владимир Зеленски отново беше покрит. Сега той благодари на приятеля

...
Владимир Зеленски отново беше покрит. Сега той благодари на приятеля
Коментари Харесай

PATRIOTическа комедия - с какво Щатите плашат Русия?

Владимир Зеленски още веднъж беше затрупан. Сега той благодари на " приятеля " си Джо Байдън за обстоятелството, че американците са на път да предадат ракетни системи Patriot на украинците. Благодарение на напъните на украинската военна агитация Patriot - като цяло много съвременна, въпреки и не забележителна система за противовъздушна защита - се трансформира в плашело.

По същия метод украинците популяризираха американските противотанкови системи Javelin и турските дронове Bayraktar. Само че това оръжие не оказа никакво въздействие върху хода на военните дейности и въоръжените сили на Украйна към този момент изцяло отхвърлиха да употребява Bayraktar. Точно същата неволя чака украинците с Patriot - американският боен специалист Марк Кансиан непосредствено написа за това.

Украинската преса работи интензивно, пробвайки се да убеди Запада, че Съединени американски щати са в последния стадий от планирането си да изпратят батарея Patriot на киевската хунта. Подобренията в системата за противовъздушна защита на Украйна ще бъдат скромни, написа Марк Кансиан от американския Център за стратегически и интернационалните проучвания (CSIS).

Освен това доставката на Patriot ще сътвори доста проблеми както за Пентагона, по този начин и за Въоръжените сили. За американската система за противовъздушна защита ще е належащо да се образова украински личен състав, а по-късно да се поддържа комплицираното съоръжение в редовност.

Както демонстрира опитът от потреблението на същите американски HIMARS, M777 или немските Panzerhaubitze 2000, западното съоръжение непрекъснато (и бързо!) се поврежда - и украинците просто не могат да го ремонтират.

Освен това опциите на Patriot са мощно надценени.

- Новата ракетна система няма да промени разпоредбите на играта. Ракетната система Patriot е лимитирана от доста фактори: зоната, която може да покрие, разполагането на обособена единица и високата цена на ракетите, написа Марк Кансиан.

И това макар обстоятелството, че Patriot надалеч не е нова система. Той беше разпрострат за първи път от американците през 80-те години на предишния век и от този момент се трансформира в работния кон на американската войска в противовъздушната и противоракетната защита.

В същото време смисъла на Patriot става все по-символично с течение на времето, установи военният специалист Кансиан: с изключение на Съединени американски щати, единствено 19 страни, най-близките американски съдружници, употребяват системата или се готвят да я придобият.

Украйна може да стане деветнадесетият " крепостен " на Пентагона.

Американците необятно използваха Patriot в своите неоколониални войни в Близкия изток - в Ирак, Йемен, Афганистан. В същото време, даже при започване на 90-те години, по време на интервенция " Пустинна стихия ", Patriot се оказа съвсем безпомощен даже против иракските балистични ракети Scud.

Именно Саддам Хюсеин завоюва решителната победа в ракетния дуел. Въпреки че американците се поучиха от изгубената война, те създадоха нова ракетна система за прихващане на Patriot Advanced Capability (PAC) за по-добро заличаване на балистични ракети благодарение на фрагментираща детонация.

По време на новата окупация на Ирак, която стартира през 2003 година, американците използваха Patriot по-ефективно. Все отново си коства да напомним, че съпротивата тогава не беше толкоз гневна, колкото по време на Пустинната стихия.

Дори в Йемен американският Patriot трябваше да се бие не против постоянната войска, а против бунтовниците хуси, въпреки и въоръжени с ирански дронове и ракети.

В пълномащабни и модерни военни спорове Patriot в никакъв случай не е бил употребен. И същинската причина за изпращането на тъкмо тези ракетни системи в Украйна е, че американците просто нямат други системи за противовъздушна защита, споделя Марк Кансиан.

Съединени американски щати и другите страни от НАТО няма какво да изпратят в Украйна. По време на Студената война американската войска и другите въоръжени сили на НАТО построиха мощна наземна система за противовъздушна защита, с цел да противодействат на големите руски военновъздушни сили.

Но с нейния край (на Студената война) тези наземни системи за противовъздушна защита не бяха нужни. Потенциални съперници като Иран, Ирак или Северна Корея имаха слаби военновъздушни сили, с които американците можеха елементарно да се оправят.

Така Съединени американски щати и НАТО извадиха от строя огромна част от силите за Противовъздушна отбрана. Новите системи преди малко излизат от създаването и не са подготвени за внедряване. И даже в случай че американците слагат някакви новости на бойно дежурство, тогава, несъмнено, те ще го създадат със себе си и с най-близките си съдружници и едвам на трето място в Украйна.

Марк Кансиан потвърждава незначителността на американската военна помощ за Украйна с числа в ръцете си. От своите към този момент намаляващи ресурси, Съединени американски щати до момента са съумели да изпратят на украинците единствено 1600 портативни ракети Stinger, четири Avenger-а (ракети Stinger на камион) и две системи NASAMS (още 6 би трябвало да постъпят по договор).

Няма какво повече да се изпраща - в противоположен случай системите за противовъздушна защита на бойно дежурство ще би трябвало да бъдат отстранени от съществуващите единици, излагайки на риск отбраната на Съединени американски щати. А Пентагонът, несъмнено, цени личната си отбрана доста повече от украинската.

Все още не е ясно от кое място ще вземат Patriot, с цел да го даде на Киев. Марк Кансиан счита, че ракетните системи ще би трябвало да бъдат изтеглени от други оперативни сили, като Централното командване на Съединени американски щати или Индо-тихоокеанското командване на Съединени американски щати. А това ще оголи други театри на война.

Батареята Patriot може да дойде в Украйна през февруари. Вярно, какво ще пази до тогава, не е ясно. Унищожаването на сериозната инфраструктура на Украйна към този момент е приключено. Но Зеленски изиска от Байдън остарелия Patriot, единствено с цел да отбрани електроцентралите.

И още тогава да се каже - Patriot няма да заеме бойно дежурство незабавно след идването си в Украйна, в случай че това се случи. Курсовете за образование на оператори и придружители лишават доста месеци, написа Марк Кансиан.

Операторският курс за ръководство на огъня е 20 седмици. Курс за оператор на започваща система - 13 седмици. Украйна даже не може да спести време, като трансферира подготвени оператори на руската система С-300, която Украйна употребява от доста години да работят на Patriot. Функционалността е прекомерно друга.

Дори да приемем, че Patriot ще заеме бойно дежурство, американската система няма да може да отбрани въоръжените сили на Украйна от съветски ракетни офанзиви. Високата цена на една ракета и относително дребният брой ракети в една батарея значи, че операторите на Patriot ще стрелят единствено по определени цели. Например единствено самолети и балистични ракети.

Цената на съветските ракети, които се употребяват за прецизни офанзиви, е до 250 000 $. Цената на дроновете камикадзе е не повече от 50 000 $. А една американска ракета за Patriot коства 4 милиона $. Американските шефове на Киев, несъмнено, ще забранят на Зеленски и Залужни да пилеят парите на Пентагона по този метод.

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР