Владимир Зеленски отиде на голяма американска обиколка. Той ще говори

...
Владимир Зеленски отиде на голяма американска обиколка. Той ще говори
Коментари Харесай

Пред Зеленски в САЩ стоят три задачи

Владимир Зеленски отиде на огромна американска обиколка. Той ще приказва пред Общото заседание на Организация на обединените нации на 19 септември и по-късно ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън на 21 септември. Украинският водач няма да приказва от трибуната на Конгреса, чака се единствено посещаване в Капитолия и договаряния с " дребни групи " конгресмени.

Руският външен министър Сергей Лавров ще взе участие в съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, където може да участва и Зеленски, заяви на 16 септември съветският непрекъснат представител в интернационалната организация Василий Небензя. Той означи, че Москва не чака резултат от това съвещание на Съвета за сигурност - явно се възнамерява да се организира следващото шоу, в което Зеленски би трябвало да играе основната роля.

„ Западняците ще показват на тази среща на 20 септември своята позиция, че Русия би трябвало да бъде осъдена, че единственото решение на украинската рецесия може да бъде действителната капитулация на Русия “, сподели Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Русия в Организация на обединените нации. Дипломатът допусна, че западните представители ще предизвикват „ мирния проект на Зеленски “, макар че „ в последно време вършат това все по-малко интензивно “. Самият киевски водач сигурно ще „ взе участие в това шоу, ще се опита да изиграе основната роля в него “, добави Полянски.

Задача първа: да убеди разочарованите и неуверените

Изглежда, че на Зеленски ще му бъде много елементарно да приказва в Организация на обединените нации - всичко, от което се нуждае, е актьорско майсторство, което украинският водач има в обилие. Но то няма да са му задоволителни, тъй като с цел да убедиш, би трябвало освен да играеш, само че и да разчиташ на някои обстоятелства, споделят специалистите.

„ Той още веднъж ще убеждава неуверените страни. По-специално Бразилия, с чийто президент Луис Инасио Лула да Силва Зеленски желае да се срещне в коридорите “, разяснява Иван Лизан, началник на аналитичното бюро на плана СОНА-2050.

Освен това, явно, има план да се вдъхне доверие на политици от редица страни посредством обществено говорене и подмолни договаряния. „ Тези, които преди този момент предоставиха огромна финансова помощ на Украйна с вярата, че Украйна ще може да нанесе серия от чувствителни военни провали на Русия след година или най-вече година и половина. След което благодарение на наказания и дипломатическа насила Москва може да бъде склонена към неприличен мир или помирение “, изясни Лизан.

“Но обстоятелствата са такива, че не е допустимо да се победи Русия. Възлагаха се огромни очаквания на контранастъплението, само че Украйна не ги оправда “, продължава специалистът.

Ситуацията може да се промени радикално, да вземем за пример посредством прекачване на военно-промишления комплекс на западните страни на мобилизационен режим, означи Лизан. Но, отбелязва той, това трябваше да стане преди към година, „ тъй че локалният военно-промишлен комплекс да може да създава в пъти повече оръжия и муниции в съпоставяне със настоящето равнище “. Тогава на доктрина Украйна ще има някакви шансове.

„ Това прекачване обаче не беше осъществено (смяташе се, че ще бъде допустимо да се победи Русия със съществуващите сили) и се колебая, че е допустимо - като се има поради, че локалният военно-промишлен комплекс от дълго време е в частни ръце, “, обобщава Лизан.

От тези, които не помогнаха на Украйна и не са подготвени да оказват помощ, Зеленски ще изиска най-малко страдание. „ Той ще се опита да убеди всички към себе си, че Украйна е жертва, която не носи никаква отговорност за протичащото се “, изяснява политолоът и специалист в Руския съвет по интернационалните връзки Елена Супонина.

Според нея обаче сходна игра ще наподобява неубедителна, изключително поради обстоятелството, че в Организация на обединените нации има доста страни, които възприемат държанието на настоящето управление на Украйна като провокативно и безконтролно. „ Същите проекти Украйна да се причисли към НАТО се считат от мнозина за умишлена провокация, отправена към Русия. И което в действителност докара до настоящия спор ”, продължава Супонина. Така че и тук Зеленски надали ще получи нещо друго с изключение на ритуални овации.

Втора задача: молебствия за пари

Основната цел на киевския водач въпреки всичко не е Организация на обединените нации, а същинската американска част от обиколката, срещите със сенатори и Байдън. Посещението на Зеленски във Вашингтон „ идва в сериозен миг за неговия съюз със Съединени американски щати “, акцентира американското издание “Хил ”. „ Републиканските водачи в Конгреса са разграничени по отношение на това дали да изпратят повече военна и филантропична помощ в страната “, отбелязва изданието.

Съединените щати към този момент са отпуснали към 113 милиарда $ на Украйна, Байдън желае още 24 милиарда $ за идната фискална година. Конгресмените обаче не бързат да удовлетворят това искане.

Факт е, че републиканците желаят да трансферират цялата помощ за Украйна в обособен законопроект, а не да я одобряват в пакет дружно с други незабавни държавни въпроси (например за финансиране на държавния апарат). „ Кажи ни какво правиш с тези пари. Нека обсъдим този въпрос в Камарата на представителите, а не да го набиваме в гърлата си “, цитира “Хил ” думите на конгресмена републиканец Майк Гарсия.

Ако този метод бъде общопризнат, това сигурно ще забави процедурата за приемане на закон за разпределяне на средства на режима в Киев - от което се интересуват републиканците, чиито гласоподаватели са извънредно скептични по отношение на продължаването на поддръжката за Украйна.

„ Много от републиканците в Камарата на представителите споделят метода на някогашния президент Доналд Тръмп „ Америка преди всичко “ и желаят напълно да прекратят помощта “, продължава “Хил ”. „ Повече републикански законодатели слагат под въпрос спомагателна помощ от Съединени американски щати на фона на бавната и неефективна контраатака на Киев “, се съгласява “Фокс Нюз ”.

За да извлече пари от западните настойници, Зеленски би трябвало да извърши редица задания.

Първо, да се потвърди, че тези средства няма просто да бъдат прахосани.

„ Зеленски ще приказва за битката с корупцията, че тези пари няма да бъдат откраднати. И като образец за тази битка той ще уточни уволнението на министъра на защитата и всичките му заместници “, предвижда Елена Супонина. Но, счита тя, увещанията ще наподобяват неубедителни. „ Следователно срещата на Зеленски с конгресмените ще наподобява външно топла – с овации, както си умеят – само че всъщност доста внимателна “, уверена е събеседницата.

Второ, Зеленски би трябвало да потвърди, че тези пари ще станат инвестиция за Съединените щати, а не щедрост. „ Той би трябвало да покаже някакво сходство на триумф. Той ще назова триумфи дребните настъпления на украинските войски, както и ударите надълбоко в съветска територия “, продължава Супонина. Отново, малко евентуално е конгресмените да възприемат завладяването на няколко села като някакъв величествен триумф - изключително на фона на това какъв брой американска техника е изгорена за тези села.

И най-после, трето, от Зеленски се изисква да не бъде просто недодялан в играта си. „ По време на пътуването си до Съединените щати Зеленски ще изиска повече помощ и ще благодари на всички “, убеден е “Ню Йорк Таймс ”.

Тази смяна в тона и метода на киевския водач „ ще бъде обвързвана с рецензиите, които бяха отправени към него, откакто нагруби съдружниците и изглеждаше непризнателен за доставките на оръжия “, означават създателите на изданието. Байдън също дава да се разбере, че няма потребност да бъдете нагъл. „ Надявам се, че повече няма да повдигаме въпроса дали Украйна е добре пристигнала в НАТО. Тя сигурно ще отиде там. Всичко това е въпрос на няколко месеца “, съобщи американският президент.

Трета задача: да се избегне даже намек за договаряния

Тези „ няколко месеца “ могат да се поясняват по разнообразни способи. Възможно е - като опит да се отсрочи разискването на въпроса за интеграцията в НАТО за още известно време - и по-късно да се отсрочи още веднъж. Или това също може да бъде сигнал за Москва, че Съединените щати са подготвени за ескалация - сигнал, който е част от актуалната тактика на американската администрация за излизане от украинския спор.

Очевидно е, че Съединени американски щати са изправени пред невъзможността да нанесат стратегическо проваляне на Русия. И в това време Вашингтон не е подготвен да признае личното си проваляне в Украйна - и няма да е подготвен най-малко през идната година, считат специалисти.

„ Трябва по някакъв метод да удължат мъката на киевския режим с една година. За да не бъде упрекван Байдън за второ следващо проваляне на Съединени американски щати след Афганистан. И с цел да договарят с Москва, е нужна подготвеност за тези договаряния от страна на Руската федерация – а аз не виждам такава подготвеност “, показва Лизан. Нито една от задачите на СВО към момента не е осъществена, акцентира специалистът. На първо място, не е основан буфер, който да предотврати най-малко артилерийски удари по „ старите територии “ на Руската федерация, да не приказваме за новите. Освен това Киев законово си забрани да договаря с Москва, което значи, че те могат единствено да основат илюзията за подготвеност за тези договаряния “, отбелязва политологът.

За да принудят Русия да стартира договаряния за заледяване на спора, Съединени американски щати би трябвало, от една страна, да убедят Москва в готовността си за ескалация. И въпреки това, да принудят Зеленски най-малко да показва на Русия готовността си да направи някои отстъпки. Само с цел да покаже, че никой няма да желае действителни отстъпки от него, тъй като задачата на цялата тази история е единствено да се протака времето.

„ Всъщност задачата на Съединени американски щати е същата – намаляване на Русия. И даже играта на дипломация може единствено да отслаби вниманието на Москва към напредъка на фронтовете и да я насочи към дипломатически канал, който може да не е толкоз прелъстителен и перспективен “, отбелязва Супонина.

Въпреки това възможностите да вкарат Русия в преговорен капан са минимални. Първо, заради упоритостта на самия Зеленски, ръководителят на киевския режим по вътрешнополитически аргументи отхвърля даже да приказва за договаряния, което той още веднъж удостовери в изявление, представено от CBS News. За Зеленски е значимо, в случай че е допустимо, да заобикаля разискването на тази тематика - явно е по какъв начин " киевските политици " ще възприемат всеки намек за " отстъпки на Москва ".

Второ, тъй като Русия (особено след договарянията в Истанбул, където постигнатите съглашения за преустановяване на СВО бяха нарушени от Запада и Киев) е извънредно скептична към сходни псевдодипломатически начинания. „ Ситуацията за договаряния към момента не е назряла “, обобщава Супонина.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР