Владимир Зеленски искаше да създаде украински флот от морски дронове.

...
Владимир Зеленски искаше да създаде украински флот от морски дронове.
Коментари Харесай

СВО поставя нови задачи пред Черноморския флот на Русия

Владимир Зеленски искаше да сътвори украински флот от морски дронове. Тези упоритости могат да бъдат подкрепени от Съединени американски щати и изключително от Англия, чиито дронове към този момент са употребявани за терористични офанзиви във водите на Севастопол. Какви са рисковете за Русия от сходни проекти? И какво може да опълчи на това Черноморският флот на Руската федерация?

Президентът на Украйна Зеленски разгласи стартирането на платформа за набиране на средства за основаването на украински флот от морски дронове. Във видеообръщение, оповестено в „ Телеграм “, той сподели, че украинските управляващи имат намерение да отворят ново „ направление за набиране на средства за флота от морски дронове “. „ Абсолютно всички схващат какво е и защо служи “, сподели Зеленски. „ Всеки към този момент е видял по какъв начин работи. “

Очевидно Зеленски загатва за нападението на дронове в Севастополския залив, осъществено през октомври. Както сподели губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев, ВСУ са се пробвали да ударят военните обекти на Черноморския флот. Той назова случая най-масовата офанзива на дронове и отдалечено управляеми апарати в историята на спецоперацията.

След това съветското министерство на защитата посочи, че в офанзивата са взели участие девет безпилотни летателни апарата и седем самостоятелни морски дрона. В резултат на това морският миночистач „ Иван Голубец “ получи незначителни повреди.

Нападението е отразено благодарение на корабно оръжие и морска авиация на Черноморския флот. В резултат на това са унищожени четири морски апарата. Основна роля в отблъскването на офанзивата изигра сигналистът от Военноморски сили Артьом Жилцов, който пръв видя приближаването на апарата и заяви това на дежурния офицер, което разреши навременното отбиване на удара. Жилцов беше показан на държавната премия.

Според Министерството на защитата подготовката на офанзивата и образованието на военнослужещите от украинския 73-ти специфичен център за морски интервенции е осъществена под управлението на английски експерти, ситуирани в град Очаков, Николаевска област на Украйна. Освен това представители на това поделение на английския флот наподобява са взели участие в планирането, обезпечаването и реализирането на терористичен акт в Балтийско море на 26 септември за взривяването на газопроводите „ Северен поток-1 “ и „ Северен поток-2 “.

На 29 октомври на английския дипломат в Москва Дебора Бронет бяха връчени доказателства за връзка сред Лондон и офанзивата против базата на Черноморския флот. Британското министерство на защитата обаче отхвърли да признае присъединяване на Военноморски сили на страната както в терористичните офанзиви по " Северен поток ", по този начин и в Севастопол.

В отговор на офанзивата от безпилотни апарати Русия разгласи прекъсването на присъединяване си в „ зърнената договорка “, за което беше известен генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш. Скоро обаче Москва реши да възобнови съглашението, откакто получи писмени гаранции от Киев да не позволява сходни офанзиви в бъдеще.

Също в деня на нападението в Севастополския залив в мрежата се появиха украински фрагменти, показващи безпилотни апарати. Бившият заместник-директор на Отдела за имуществени връзки на съветското Министерство на защитата, в този момент началник на Центъра за развиване на транспортните технологии Алексей Рогозин ги разпознава като „ незнайната стелт безпилотна лодка “, забелязана в Черно море още през септември.

„ Надявам се, че съветските конструктори към този момент са го разглобили, създават се противопоставяния. За разкриване на такива устройства радарът може да не е задоволителен - нужни са акустичен мониторинг и образно наблюдаване на водната зона ”, написа той в своя канал в „ Телеграм “.

„ Не знам по какъв начин е със съответната военна продукция, само че през днешния ден частните съветски производители също имат такива решения в гражданско осъществяване. Очевидно тематиката за битката с безпилотните летателни апарати към този момент визира и морските апарати и частните търговци би трябвало да вземат участие интензивно в нейното използване “, сигурен е Рогозин. На собствен ред каналът „ Рибар “ в „ Телеграм “ показва, че дейностите на безпилотните самолети в Севастополския залив са поправени благодарение на американския стратегически БПЛА РКу-4Б от авиобаза „ Сигонела “ в Сицилия.

Експертите са съгласни, че сходни офанзиви ще се повторят, без значение дали украинският флот на Зеленски основава морски дронове. И в изискванията на интензивно потребление от врага на морска безпилотна техника, Черноморският флот ще би трябвало да бъде превъоръжен и осъвременен.

„ Използването на дронове към този момент се трансформира в действителна заплаха за нас. Пробивът на безпилотни катери във вътрешните заливи на Севастопол и тяхното образно разкриване слага на дневен ред по едно и също време няколко въпроса “, сподели капитан III сан от запаса Максим Климов.

„ Първо, би трябвало да обърнем повече внимание на бойната подготвеност на нашите кораби. Тук комплексите „ Панцир-M “ имат висока успеваемост при елементарни метеорологични условия. Те „ виждат “ добре задачите, само че техният минус е в мощната взаимозависимост от времето “, допуска специалистът.

„ Очевидно е също, че за воюващия Черноморски флот прехвърлянето от Балтийския флот на дребния ракетен транспортен съд от план 22800 „ Одинцово “ с комплекса „ Панцир-М2 “ е извънредно оправдано. Това би трябвало да стане преди вътрешните речни навигационни пътища да замръзнат “, продължи Климов.

„ В допълнение, хеликоптерите са доста ефикасни против дронове. Ка-27М, които са разполагаем на Военноморски сили, имат тясна противоподводна специализация. И в този случай е нужна тяхната рационализация, в това число за обезпечаване на качествено разкриване и заличаване на цели “, уверен е събеседникът.

„ Заслужава да се означи, че новите радари за нашите хеликоптери Ка-27 и Ми-14 демонстрираха висока успеваемост при работа с БПЛА и дребни обекти на повърхността на водата “, акцентира Климов. „ Значи имаме задоволително механически благоприятни условия да парираме тези закани. Въпросът е те да бъдат навреме показани на флота “, добавя той.

На собствен ред специалистът по БПЛА Денис Федутинов показва, че най-евтините безпилотни катери ще се появят разполагаем на Военноморски сили на Украйна. „ Като цяло има няколко типа такива лодки за разнообразни задания. Първо, това е наблюдаване. Те включват серията 4M „ Хидра “ компанията от ОАЕ „ Ал Сир Марин Технолоджис “. Второ, за отбрана на обекти. Като илюстрация ще загатна катера „ Чайка “ на израелската компания „ Елбит “, оборудвана с картечница. Трето, това са противомините интервенции. Такива функционалности се реализират от устройството „ Инспектор-2 “ на френската компания ЕКА или американското ЦУСВ на компанията „ Текстрон “, изяснява източникът.

„ Украинците, явно, ще се опитат да осъществят концепцията за защитна стена, основана на модерни технологии - евтина лодка, цялостна с експлозиви. За това могат да се употребяват налични на комерсиалния пазар технологии, които са използвани и в безпилотните летателни апарати – информационни системи, навигационни системи, оптико-електронни системи за наблюдаване и ориентиране “, предлага специалистът.

„ Няма да е мъчно да се противодейства на такива лодки, в случай че, несъмнено, не е едновременна офанзива от огромна група. Дори минималното въоръжение на бойните кораби освен на Военноморски сили, само че и на бреговата защита разрешава да се отблъсне офанзива. В същото време основният миг в успеваемостта на противодействието е поддържането на непрекъсната подготвеност на наличните сили и средства, че съперникът може да употребява разнообразни средства за нахлуване както от въздуха, по този начин и от суша и вода “, означи Федутинов.

„ Вече се натъкнахме на нахлуване с дрон в Севастопол. И както сподели практиката, активността на моряка Жилцов ни оказа помощ в доста връзки. Техниката е едно, само че човешкото око от време на време е доста по-важно в такива обстановки ”, споделя Василий Дандикин, капитан от 1-ви сан.

Въпреки това, съгласно специалистите, съветският Черноморски флот се нуждае от значими системи, способни да разпознават авансово приближаването на сходни дронове на десетки километри. „ Нещо повече, аз съм сигурен, че тези дронове са създадени и в този момент се учат от нашите военни. Не изключвам всички да са били или с английски, или с канадски заряд. Този спор е на практика първият боен конфликт, в който толкоз интензивно се употребяват въздушни и морски дронове. Учим се в придвижване “, продължи събеседникът.

Той също по този начин означи, че това не е изненадващо. „ Особеността на такива устройства е, че човек може да ги ръководи от разстояние. В Украйна подобен център се намира в Очаков, той е издигнат от англичаните “, изясни той.

„ В същото време не се колебая, че украинските Военноморски сили ще получат безпилотните апарати, нужни за офанзиви. Най-вероятно източникът на техния генезис ще бъде Англия. Затова към този момент би трябвало да се подготвим за офанзиви, сходни на тази в Севастопол, които ще се повтарят понякога “, признава специалистът.

Дандикин също отбелязва, че Русия има способи да се оправи с БПЛА. „ За да отблъснем офанзиви от въздушни дронове, използваме системи за Противовъздушна отбрана, ПЗРК и пилотирани самолети. За да се опълчват на подводни транспортни средства, има кораби, оборудвани с акустични средства. Ако приказваме за надводни БПЛА, то имаме място за тяхното разкриване и за унищожаването им могат да се употребяват тежки картечници или дребна зенитна артилерия “, изброи той.

„ Врагът явно възнамерява да стигне до основната база на Черноморския флот. Но съм сигурен, че нашият флот ще вземе нужните ограничения за заличаване на такива устройства. А изказванията на Зеленски за основаването на суперармия от безпилотни самолети, която ще бъде в положение да унищожи съвсем целия Черноморски флот, ще се изсипят от рога на изобилието. Това е преференциално и за западните настойници “, заключва Дандикин.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР