Владимир Путин заяви, че е готов да използва ядрени оръжия,

...
Владимир Путин заяви, че е готов да използва ядрени оръжия,
Коментари Харесай

Готов ли е Путин да използва тактическо ядрено оръжие?!

Владимир Путин съобщи, че е подготвен да употребява нуклеарни оръжия , с цел да отбрани съветската територия. Тези думи разпалиха още веднъж вълна от съществени опасения в международен мащаб, че съветският президент може да провежда дребен " тактически " нуклеарен удар по Украйна, разяснява Би Би Си.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предизвести Путин, че това ще бъде най-сериозната военна ескалация след Втората международна война.

Може ли съветската войска да употребява тактическо нуклеарно оръжие в Украйна и каква е опасността?

Тактическите нуклеарни оръжия са дребни нуклеарни оръжия, дружно с техните носители, предопределени за потребление на бойното поле или за стеснен нуклеарен удар .
 Съединени американски щати са предизвестили Русия по отношение на потреблението на нуклеарно оръжие
Съединени американски щати са предизвестили Русия по отношение на потреблението на нуклеарно оръжие

Вашингтон резервира политиката на " стратегическа несигурност "

Те служат за заличаване на цели в избрана зона, без да се стига до огромно радиоактивно замърсяване.

Най-малката тактическа нуклеарна бойна глава е с мощ до един килотон тротилов еквивалент (т.е. взривната мощ на хиляда тона тротил). Най-големите от тях могат да доближат мощ от 100 килотона.

Стратегическите нуклеарни оръжия са доста по-мощни - до 1000 килотона . Стратегическите оръжия се употребяват на по-дълги дистанции - хиляди километри.

Най-мощният термоядрен гърмеж в историята - руската " Цар Бомба " - е бил с мощ над 58 мегатона. Мощността на американската атомна бомба, хвърлена върху Хирошима, е била 15 килотона.

По данни на американското разузнаване Русия разполага с към две хиляди тактически нуклеарни оръжия .

Тактическите нуклеарни бойни глави могат да се слагат на разнообразни ракети, които се употребяват и с стандартни бойни глави, като да вземем за пример крилати или тактически ракети, и даже в артилерийски снаряди.

Тактическите нуклеарни оръжия могат да се употребяват и от самолети или кораби - такива бойни глави се инсталират и на ракети, торпеда или дълбочинни бомби.

Съединени американски щати настояват, че през последните години Русия е вложила доста в създаването на такива оръжия, като е нараснала техния обхват и акуратност.

Тактическите нуклеарни оръжия в никакъв случай не са били употребявани в действителен боен спор.
 Байдън към Путин: Не мислете за нуклеарно оръжие!
Байдън към Путин: Не мислете за нуклеарно оръжие!

Отговорът на Съединени американски щати ще зависи от мащаба на дейностите на Русия, само че ще бъдат огромни

Ядрените сили, като Съединени американски щати и Русия, считат, че стандартните съвременни оръжия са задоволителни за реализиране на тактически цели.

Освен това до момента нито една нуклеарна мощ не е била склонна да рискува нуклеарна война , откакто е употребила тактически нуклеарни оръжия.

" Може би руснаците не считат, че това е прекосяване на прага за потребление на нуклеарни оръжия ", споделя Патриша Люис, началник на програмата за интернационална сигурност в английския Кралски институт по интернационалните връзки " Чатъм хаус " (чиято активност Русия разгласи за нежелателна на своя територия). - За тях то е част от стандартните оръжия.

През февруари 2022 година, малко преди нахлуването в Украйна, президентът Путин сложи стратегическите нуклеарни сили на Русия в " режим на специфична подготвеност " и организира учения.

Неотдавна той съобщи, говорейки за нуклеарните оръжия: " Когато териториалната целокупност на нашата страна е застрашена, с цел да защитим Русия и нашия народ, ние сигурно ще използваме всички средства, с които разполагаме. Това не е блъф ".

Русия в южната и източната част на Украйна. За тази цел там се организират фиктивни, изцяло нелегитимни " референдуми ", след чиито резултати Кремъл евентуално ще разгласи присъединението на тези територии към Русия. В тази връзка президентът Путин декларира, че е подготвен да пази " териториалната целокупност " на страната (включително нелегално анексираните украински региони) " по всевъзможен начин ".

Разузнаването на Съединени американски щати счита, че сходни дейности са по-скоро знак, че Путин се пробва да сплаши Запада да спре да оказва помощ на Украйна да си върне окупираните територии, в сравнение с да възнамерява да стартира нуклеарна война.
 Човечеството е на една неверна стъпка от нуклеарно заличаване Обновена
Човечеството е на една неверна стъпка от нуклеарно заличаване

Гутериш: Досега имахме извънреден шанс, само че шансът не е тактика

Други обаче се притесняват, че при по-нататъшен крах на бойното поле Русия може да се изкуши да употребява тактически оръжия с дребна мощ в Украйна, с цел да " промени разпоредбите на играта ", да излезе от патова обстановка или да избегне дефинитивно проваляне.

Джеймс Актън, специалист по нуклеарна енергетика в американската фондация " Карнеги ", споделя: " Имам всички учредения да се притеснявам, че при такива условия Путин може да употребява нуклеарно оръжие - най-вероятно в Украйна, с цел да сплаши всички и да реализира своето. Но към момента не сме стигнали до този миг ".

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани Русия да не употребява нуклеарни оръжия във войната в Украйна.

В изявление за CBS News Байдън съобщи, че сходни дейности ще " трансформират образа на войната по този начин, както нищо не се е случвало от Втората международна война насам ", и добави: " Ще има последици.

Трудно е да се каже по какъв начин Съединени американски щати и НАТО биха реагирали на вероятно потребление на нуклеарни оръжия . От една страна, те може да не желаят по-нататъшна ескалация на спора, с цел да избегнат риска от пълномащабна нуклеарна война. От друга страна, те може да желаят да спрат протичащото се.

Друга страна, Китай, би могла да възпре Русия да употребява тактически нуклеарни оръжия.
 ISW: Путин може да употребява нуклеарно оръжие в Украйна
ISW: Путин може да употребява нуклеарно оръжие в Украйна

Целта е да се спре контранастъплението на Киев

" Русия е мощно подвластна от китайската подкреп а ", споделя Хедър Уилямс, специалист по атомна сила в Кралския лицей в Лондон.

" Но Китай има нуклеарна теория " без първа приложимост ". Така че, в случай че Путин употребява тактически нуклеарни оръжия, Китай мъчно би го подкрепил. Ако той [Путин] употребява такива оръжия, евентуално ще загуби Китай ", споделя Уилямс.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР