Владимир Путин увери, че разследването на катастрофата със самолета на

...
Владимир Путин увери, че разследването на катастрофата със самолета на
Коментари Харесай

Какво ще се случи с ЧВК “Вагнер” без Пригожин

Владимир Путин увери, че следствието на злополуката със самолета на създателя на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин ще бъде приключено. Президентът назова Пригожин надарен човек с сложна орис и означи приноса на " вагнеровците " в битката с неонацизма. Експертната общественост счита, че самата ЧВК би трябвало да вземе решение за бъдещето си през идващите няколко месеца. Какви разновидности имат вагнеровците?

В четвъртък президентът Владимир Путин на среща с изпълняващия длъжността глава на Донецката национална република (ДНР) Денис Пушилин изрази съболезнованията си на фамилиите на починалите в самолетна злополука, измежду пасажерите на която беше и ръководителят на ЧВК “Вагнер ” Евгений Пригожин. „ Що се отнася до авиационния случай, на първо място желая да изкажа откровените си съболезнования на фамилиите на всички починали. Това постоянно е покруса “, сподели Путин.

Според него приносът на бойците от ЧВК " Вагнер " в битката с неонацизма в Украйна няма да бъде пропуснат. „ Бих желал да отбележа, че това са хора, които имат забележителен принос към нашата обща идея за битка с неонацисткия режим в Украйна. Това го помним, знаем и няма да забравим “, сподели президентът.

Следственият комитет на Русия е почнал авансово следствие на злополуката, то ще бъде осъществено в цялостен размер и доведено до край, увери президентът. Путин означи, че познава Пригожин от началото на 90-те години. „ Той беше човек със комплицирана орис. И направи съществени неточности в живота, и реализира нужните резултати – и за себе си, и когато го помолих за това, за общата идея, както през последните месеци “, сподели президентът.

Според Путин Пригожин се е върнал от Африка едвам в сряда и „ се е срещнал тук с някои публични лица “. „ Той работеше освен в нашата страна - и работеше с резултат, само че и в чужбина, по-специално в Африка. Там се занимаваше с нефт, газ, благородни метали и камъни “, добави Путин.

На собствен ред Пушилин сподели, че гибелта на Пригожин е мъчителна тематика за ДНР, където бойците на ЧВК " Вагнер " водиха война за освобождението на Соледар и Артьомовск. „ Ситуацията беше призната с паника и огромна съпричастност. Но ние разбираме, че врагът не се стопира пред нищо “, сподели Пушилин.

Пригожин, както нощес заяви Федералната организация за въздушен превоз, е бил в листата на седемте пасажери на бизнес самолета “Ембраер ”, който се разруши край село Куженкино в Тверска област, на към 300 км от столицата. Самолетът е летял от Москва за Санкт Петербург. По предварителни данни на борда е имало 10 души, от които трима членове на екипажа.

В експертната среда няма консенсус какво ще се случи с ЧВК “Вагнер ” без Пригожин, който съумя да сътвори от групата марка на международно равнище. „ Напоследък ЧВК “Вагнер ” беше основана основно в Беларус и Африка. Освен това забележителна част от бойците постъпиха в състава на Водоснабдителна система на РФ като военнослужещи по контракт “, напомня военният специалист Юрий Кнутов. Според неговата прогноза съветът на командирите на “Вагнер ” може да продължи работата на Пригожин или да разпусне компанията. „ Мисля, че те ще се опитат да запазят ЧВК и да продължат да работят както в този момент. Все отново организацията има голям военен опит “, сподели той.

„ В Беларус бойците на ЧВК в този момент главно образоват военните. В Африка и Близкия изток те имат много необятно поле на активност. Сериозно са ангажирани в Централноафриканската република, Мали, изпълнявали са избрани задания в Сирия, Либия и е изцяло допустимо други страни да са се обърнали към тях за помощ “, твърди специалистът.

„ Можем да кажем, че “Вагнер ” съумя да стабилизира обстановката в тези африкански страни, където се намираха и изпълняваха задания. И което е значимо, те съумяха да изтласкат французите и частично даже американците “, споделя Кнутов. „ Въпреки това, консолидацията в компанията може да се провали. Разбира се, доста ще зависи от новия пълководец. В допълнение към обстоятелството, че той ще би трябвало да бъде добре осведомен с военните каузи, той също ще се нуждае от уменията на посланик и политик. Това е належащо за построяването на градивен разговор с водачите на страните “, означи събеседникът.

„ Сега в самата ЧВК е мъчно да се откри пълководец, който със своята харизма и медийна интензивност да наподобява най-малко малко на Пригожин. Всички командири на Вагнер са военни, надалеч от политиката и осведомителното поле. Например Андрей Трошев с позивна “Седой ”, който президентът на Русия загатна като автентичен водач на бойците през последните месеци, надали ще успее да размени Пригожин в общественото пространство “, счита специалистът.

“ЧВК “Вагнер ” е комерсиална организация. Смятам, че организационните форми, които съществуват във “Вагнер ”, ще разрешат на ЧВК да продължат да извършват своите функционалности. Разбира се, няма да е същият Вагнер, който беше при Пригожин, тъй като той в действителност имаше много огромна харизма ”, споделя Анатолий Матвийчук, някогашен офицер от специфичните елементи, пенсиониран полковник.

Според събеседника структурата на ЧВК надали ще се промени доста, управлението на компанията ще остане същото. „ Създаването на ЧВК “Вагнер ” беше дълъг развой. Участва в интервенции в Сирия, ЦАР. Смятам, че компанията ще успее да резервира позициите си в Африка “, изясни Матвийчук.

Експертът е склонен, че " вагнеровците " са нормализирали ситуацията в тези африкански страни, където са изпълнявали бойни задания. „ Те са организационно включени в тези африкански структури, които управляват изпълнителната и законодателната власт. Те поддържаха тези организации на щикове и съумяха да стабилизират обстановката в битката с тероризма “, сподели Матвийчук.

В Русия няма юридически статут на частни военни компании, напомня военният специалист Александър Артамонов. По думите му след началото на ILF, когато стана ясно, че НАТО се готви за протичащото се, като за огромна война, се наложи частна самодейност.

„ В Русия това беше краткотрайно събитие, което в действителност изчезна. Съответно никой няма да заеме мястото на Пригожин “, счита събеседникът. Но в Африка дейностите на ЧВК бяха обезпечени от Руската федерация, затова осъществяването на разнообразни задачи, явно, се извършваше със единодушието на Москва.

Следователно работата с африканските страни сигурно няма да претърпи огромни промени. Що се отнася до изказванията на полския министър председател по отношение на хипотетичната опасност от ЧВК “Вагнер ”, „ на крадеца шапката му гори “, счита специалистът. Това сочат формалните данни за образуването на нови формирования в източната част на Полша, които всеки миг могат да се „ реалокират в Украйна “.

Според Артамонов изразеното от Полша безпокойствие е подбудено от обстоятелството, че страната заема нападателна позиция по отношение на Русия. „ На този декор полските военнослужещи ще продължат да водят война на територията на Украйна. И те са погребвани с военни почести, тъй че самата Варшава е във война с нас и не го крие “, акцентира специалистът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР