Владимир Путин се притеснява, че смъртта на Евгений Пригожин може

...
Владимир Путин се притеснява, че смъртта на Евгений Пригожин може
Коментари Харесай

След смъртта на Пригожин: Кремъл се опитва да предотврати нов бунт

Владимир Путин се тормози, че гибелта на Евгений Пригожин може да провокира нов протест като този, който шефът на групата „ Вагнер “ извърши, оповестяват от The Moscow Times.

В обява, критикуваща Владимир Путин и неговата война в Украйна, медията твърди, че съветските разследващи служби работят с цел да предотвратвратят повтаряне на протеста, воден от Пригожин на 24 юни, при който неговите наемници превзеха военни уреди в южния град Ростов на Дон и тръгнха към Москва.

Руските управляващи оповестиха, че Пригожин е бил погубен на 23 август, откакто самолетът, с който е пътувал сред Москва и Санкт Петербург, се е разрушил. Кремъл отхвърли отговорността за случая, при който починаха и други командири на „ Вагнер “, само че анализатори сочат с пръст Путин, който евентуално е търсил възмездие за оспорването на властта му.

Междувременно The Moscow Times заяви в понеделник, че танковете, които наближиха съветската столица преди два месеца, са оставили „ незаличимо усещане “ у Путин. Пригожин е считан за „ опасност “ за режима, защото се е противопоставил на командването на съветската войска и „ персоналната заповед на президента “.

„ Кремъл счита, че след ликвидирането на Евгений Пригожин в Русия има опасност от нов боен протест “, оповестява изданието, базирайки се на четири неназовани източника, близки до съветските управляващи, в това число с връзки с Кремъл и съветските правоохранителни органи.

Медията прибавя, че съветското разузнаване „ към този момент работи за управление и попречване “ на нов протест като този, осъществен от „ Вагнер “.

Геополитическият анализатор Никола Микович сподели пред Newsweek, че „ евентуално постоянната съветска войска, а не групата „ Вагнер “, ще се опита да провокира нов протест “.

По думите му множеството съветски командири са недоволни от метода, по който министърът на защитата Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов водят войната, „ тъй че в случай че Русия продължи да търпи провали в Украйна, новият протест ще бъде неминуем “.

„ Не мисля, че те ще се опитат да смъкват Путин – най-малко за момента – тъй като рейтингът му към момента е относително висок. Вместо това те ще се съсредоточат върху Шойгу и Герасимов, тъкмо както направи Пригожин. “

През двата месеца, последвали протеста на „ Вагнер “, имаше спекулации дали властта на Путин е намаляла, само че той взе ограничения, с цел да предотврати повтаряне на такова безочливо предизвикателство против властта му.

През юли поддържаният от Кремъл Telegram канал Mash написа, че в отговор на протеста

служителите на реда в региона на Москва ще бъдат подготвени на нови умения, в това число тактичност за борба в градски условия, по какъв начин да стрелят с леки картечници и по какъв начин да хвърлят гранати

По-рано през август чиновници на английската защита споделиха, че Путин въоръжава персоналната си мощ от бойци, „ Росгвардия “, с тежко въоръжение, което може да включва артилерия и атакуващи хеликоптери.

Междувременно гибелта на Пригожин предходната седмица пристигна и тъкмо когато стана ясно, че неговият съдружник военачалник Сергей Суровикин е бил освободен от командването на съветските военновъздушни сили. Миналата седмица Путин подписа декрет, изискващ от чиновниците на „ Вагнер “ и други частни военни компании да се закълнат във честност към съветската страна.

„ Дали Путин е наредил убийството или не е по-малко значимо от усещането за мощ, което той наподобява е натрупал със гибелта на Пригожин “, сподели пред Newsweek Тод Армстронг, ръководител на отдела по съветски, централноевропейски и евразийски проучвания в Grinnell College в Айова. „ Истинският въпрос е дали силата му се основава на солидни основи или има значимо противоречие в редиците на по този начин наречените силоваци, тези, които държат политическата власт в Русия. “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР