Владимир Путин пише чекове, които не може да осребри. Руският

...
Владимир Путин пише чекове, които не може да осребри. Руският
Коментари Харесай

Путин пише чекове, които не може да осребри

Владимир Путин написа чекове, които не може да осребри. Руският президент даде заричане да усъвършенства живота на руснаците. Това ще коства десетки милиарди долари.  А засегнатата от наказания стопанска система може да се затрудни да откри пари.

Две седмици преди руснаците да гласоподават на следени избори, които сигурно ще му обезпечат още един шестгодишен мандат, Путин даде обещание да ускори инфраструктурата. Той се зарече и да се оправи с демографската рецесия в страната.

Но един пазарен специалист сподели пред Newsweek, че защото военновременната Русия е толкоз подвластна от държавните разноски,

цената на предизборните обещания на Путин ще рискува стопанската система да „ прегрее “ и да я направи подвластна от избягването на спомагателни интернационалните наказания

Друг специалист сподели, че Русия ще продължи да среща компликации при продажбата на нефт, защото глобите отблъскват купувачите на нови пазари.

В речта си пред Федералното заседание на Русия в четвъртък Путин разгласи огромни вложения в социална инфраструктура. Според Reuters те ще са на стойност 4,5 трилиона рубли (49 милиарда долара). От тях 1 трилион рубли (10,9 милиарда долара) са планувани за лечебни заведения, а 400 милиарда рубли (4,4 милиарда долара) за учебни заведения и детски градини.

75 милиарда рубли (820 милиона долара) ще отидат за удобен за фамилиите проект за повишение на раждаемостта и продължителността на живота

Други стратегии включват 700 милиарда рубли (7,7 милиарда долара) за цифрови платформи. 360 милиарда рубли (3,9 милиарда долара) за публични пространства. 250 милиарда рубли (2,7 милиарда долара) за модернизиране на летищната инфраструктура.

Като се вземат поради бюджетните разноски, разпределени за идващите две години, и спомагателните разноски за самодейностите на Путин, разноските могат да доближат 15 трилиона рубли (164 милиарда долара) през идващия президентски мандат, написа в записка на съветската Росбанк, съобщи Bloomberg.

„ Тежкият етикет върху предизборните обещания усилва риска от прегряване. Това прави бюджета още по-зависим от способността за сполучливо отбягване на интернационалните наказания в бъдеще “, сподели Бартош Савицки, пазарен анализатор в Conotoxia fintech пред Newsweek.

Савицки е на мнение, че увеличените разноски не са вероятни без доходи от продажбата на енергийни артикули. Но глобите и нормализирането на цените на суровините предходната година значат, че бюджетните доходи са намалели спрямо рекордната 2022 година

„ Спадът обаче не беше задоволително огромен, с цел да предотврати увеличените разноски за войска, сигурност и обществени помощи “, добави Савицки.

Путин нормално дава предизборни обещания за повече средства за групи като пенсионери, ветерани и фамилии, с цел да си обезпечи поддръжка

Но за разлика от 2018 година, когато бяха последните избори, стопанската система е ударена от западните наказания в името на Украйна.

Москва съумя да преодолее доста от ограниченията, като МВФ и други организации предвидиха растеж на Брутният вътрешен продукт от към 2,5 % тази година. Ала стопанската система се движи от високите военни разноски. А приходите от главния й експорт на нефт и газ са по-трудни за реализиране.

Миналата година Русия регистрира фискален недостиг за втора поредна година. Москва чака дефицитът за 2024 година да доближи 1,6 трилиона рубли.

Междувременно ликвидната част от съветския Фонд за национално богатство (NWF) за черни дни, който акумулира доходи от нефт, е намаляла повече от половината през двете години на войната. Тя бележи спад с $58 милиарда от предвоенното равнище от $112,7 милиарда до $55 милиарда.

Войната в Украйна изтощава държавната хазна

Заради това депутатите от ръководещата партия „ Единна Русия “ бяха инструктирани „ незабавно “ да показват своите оферти до понеделник. Те би трябвало в детайли разказват по какъв начин да се приложат проектите на Путин. Това настояват двама източника в долната камара на Народното събрание пред бизнес вестник Ведомости.

Путин сподели, че по-високите налози за компании и богати хора могат да бъдат отговорът. Източник от президентската администрация сподели на съветското издание на The Moscow Times, че се обмисля прогресивна канара на налога върху приходите на физическите лица (ДДФЛ).

В момента приходите се таксуват с 13%. Но нараства до 15% за тези, които печелят повече от пет милиона рубли годишно (54 000 долара).

Трудности при износа на нефт

Приходите от износа на нефт от Русия са възпрепятствани от таван на цените, натрапен от Г-7, Европейски Съюз и Австралия. Той не разрешава на компаниите да застраховат, финансират и доставят експорт на съветски нефт по море, продаван над 60 $ за барел.

Москва се отдалечи от Запада и продава нефт на понижени цени на Китай, Индия и Тунинг ключ. Ала усложненията с заплащанията и западните наказания основават проблеми за основния генератор на доходи за Кремъл.

„ Русия ще може да продължи да изнася петрола си, само че със доста по-големи компликации “, сподели Мери Мелтън. Тя е нализатор на товарите във Vortexa, която дава разбор на енергийния пазар.

По-тежките правила за тавана на цените значат, че операторите на танкери би трябвало да показват атестационни документи за всяко пътешестване вместо годишно, с цел да потвърдят сходство. Индия усили покупките си на нефт през последните две години.

Ала страната „ сподели отвращение да работи със глобени кораби “

„ Като най-големият вносител на съветски недопечен нефт, откогато влезе в действие механизмът за ограничение на цените, засиленото използване на наказания плюс свиващият се флот ще повлияе на това “, сподели Мелтън пред Newsweek. „ За да запълнят тази празнота в наличните танкери за превозване на съветски недопечен нефт, идват танкери, работещи в глобените ирански и венецуелски покупко-продажби. Въпреки това, в случай че Съединени американски щати още веднъж наложи наказания върху венецуелския недопечен нефт през април, това може да спре някои от тези танкери да продължат в съветската търговия. “

Източник: Newsweek/Превод: SafeNews
Още вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР