Владимир Путин пак ще спечели изборите за президент в Русия.

...
Владимир Путин пак ще спечели изборите за президент в Русия.
Коментари Харесай

Кой е Борис Надеждин, когото руската опозиция подкрепя за президент на Русия

Владимир Путин отново ще завоюва изборите за президент в Русия. Но има и руснаци, за които в тези предрешени избори проблясва дребна вяра. Дори името й е такова - Борис Надеждин. Той се кандидатира за президент и макар спорната си биография събра доста поддръжка. Ето какво знаем за него.

Той е като политик с две биографии. Първо е демократичен народен представител в Държавната дума от 1999 година до 2003 година, бил е общински консултант, бил е непосредствен на Борис Немцов - опозиционният политик, който беше погубен през 2015 година Но след това е националист и конформист, който в годините симпатизира на политиката на Путин.

Сега 60-годишният Борис Надеждин се кандидатира за президент на Русия от дясноцентристката партия „ Гражданска самодейност " . Изборите ще се проведат в три дни - от 15 до 17 март.

Опозицията, която е или в пандиза, или в заточение в чужбина, счита, че това събитие не трябва да се дефинира като избори, тъй като успеха на Путин е предизвестена. Но последните седмици леко трансформираха мненията поради появяването на Надеждин. И по-точно не на самия Надеждин, а на изненадващото количество хора, които повярваха, че от тях нещо зависи, и го поддържаха. Това стана на фона на изказванието на самия Надеждин, че е срещу войната в Украйна - теза, за която в Русия може да се поставя затвор.
В София и другаде
Руският закон изисква от претендентите да показват минимум 105 000 подписа на хора, които поддържат съответния политик. Те би трябвало да идват от най-малко 40 района на Русия. Част може да идва и от чужбина.

България е една от тези чужбини. В София подписите на съветски жители за Надеждин бяха събирани от Александър Стоцки - опозиционерът, който напусна Русия след началото на военната експанзия против Украйна и потърси протекция в България. Миналата година Върховният административен съд му, само че отбраната подаде нова молба в Държавната организация за бежанците.

Пред Свободна Европа Стоцки сподели, че е бил помолен да не оповестява броя на събраните подписи за Надеждин, само че посочи: " Събраха се много, хората идваха всеки ден ".
 Участничка в подписката за Борис Надеждин в София. Снимката е на уредника Александър Стоцки.
Картината в София е единствено една от хилядите други, в които опозиционно настроени деятели - като Стоцки - огранизират подписки, а пред спонтанните им пунктове се натрупват стотици искащи да се подпишат.

Тази интензивност изненада и съветската съпротива в заточение, която поддържа Надеждин, и то в лицето на хора, които рядко са на едно мнение - от екипа на Михаил Ходорковски до екипа на Алексей Навални.
 При минусови температури и по мрачно жители чакат на дълга опашка в Санкт Петербург, с цел да дадат гласа си в подписка в поддръжка на Борис Надеждин
Преди седмица събирането на подписи завърши и се оказа, че Надеждин е събрал два пъти повече от нужните гласове. Екипът му направи подбора на подписите и досиетата бяха импортирани в ЦИК. До 10 февруари би трябвало да е ясно дали управляващите ще позволен кандидатурата.

Гласовете от чужбина бяха събирани от специфичен щаб. Александър Стоцки споделя, че той самият е предал гласовете на руснаците в България в централа, която се намира в друга европейска страна. Оттам те се изпращат в Москва.

Кандидатите за президент на Русия могат да събират гласове и в превзетите области на Украйна, тъй като Русия ги счита за своя територия. Надеждин не е търсил гласове от тези места.
Войната, политическите пандизчии, ЛГБТ
Надеждин дава обещание да постави завършек на " съдбовната неточност " на Путин в Украйна, да спре мобилизацията и да освободи политическите пандизчии, в това число на Кремъл - Алексей Навални . Също по този начин заявява, че ще анулира законите, ориентирани против ЛГБТ+ хората в Русия, както и тези, които постановат цензура за войната.

Тук не всичко е по този начин ясно, както наподобява. Надеждин счита, че украинският полуостров Крим , нелегално анексиран от Русия още през 2014 година, е съветски. А за окупираните по време на сегашната война територии в Източна Украйна споделя, че жителите им би трябвало сами да решат на референдуми от коя страна желаят да бъдат част.
Руски родолюбец до мозъка на костите си
Сам се дефинира като " съветски родолюбец до мозъка на костите си " и споделя, че " ползите на Русия постоянно са преди всичко ".

Освен това, въпреки да подлага на критика нашествието, която Путин стартира в Украйна преди съвсем две години, той не я назовава война, а " специфична военна интервенция " – тъкмо както го постанова Кремъл . Опозиционерът оправдава това като нужна защитна мярка, с цел да не попадне под ударите на закона, който криминализира и заплашва със затвор всеки, който " дискредитира съветската войска " и " популяризира имитации " за нея.

Заради всичко това се появиха подозрения, че кандидатурата на Надеждин е част от проект, с който да бъде прикрита неналичието на народна власт в Русия и да се сътвори привидна конкуренция на Путин. Изглежда изцяло несъмнено, че сегашният президент ще завоюва, като си обезпечи още 6 години на власт, поради цялостния му надзор върху лостовете на властта и данните за.
" Путин е против мен, само че Бог е на моя страна "
Борис Борисович Надеждин е роден на 26 април 1963 година в Ташкент, Узбекистан (тогава част от СССР). Има съветско, украинско, полско, румънско и еврейско родословие. В продължение на пет генерации в рода всички мъже носят името Борис.

По-късно фамилията се мести в съветския град Долгопрудни , Московска област. Надеждин приключва физика, също като татко си, а майка му е музикант. През 90-те години той приключва и право.

През 1999 година Надеждин е определен за народен представител от Съюза на десните сили - коалиция, основана от хора, които по-късно са от двете страни на барикадата - Борис Немцов се бори против корупцията на Путин и е погубен, а Сергей Кириенко по-късно играе водеща роля в ръководството на окупираните от Русия територии на Украйна.

В новия век, когато отпред на Русия е към този момент Путин, Надеждин прави ислямофобски изказвания, приканва за асимилация на националните малцинства в Москва, провежда конгреси за разискване на " съветския въпрос ". Свързан е и уредниците на годишната неонацистка проява Руски марш.

През 2023 година в изявление за Фонтанка Надеждин споделя, че в Русия няма тирания, а „ същинска народна власт “.

Сега Надеждин се дефинира като " кардинален съперник на политиката на сегашния президент ". Той се афишира за мирни договаряния с Украйна за преустановяване на войната. Твърди, че има проект за това, само че не разкрива какво планува той.

Неговият избирателен манифест гласи: „ Специалната военна интервенция беше съдбовната неточност на Путин. Защото не беше допустимо да се реализиран задачите й без голямо влияние върху съветската стопанска система и демография “. Пред войнишки съпруги Надежин сподели, че бойците на фронта „ извършват своя дълг, като проливат кръвта си, и желаеме те да се върнат ".
Преговори по тези въпроси в този момент са изцяло нереалистични
В токшоу по държавната НТВ той сподели, че Путин е бил измамен от разузнаването, че украинската опозиция ще бъде къса и неефективна. В изявление за АП пък добави, че консултациите за прекъсване на огъня " са вероятни когато и да е и на всички места ". По мотив Крим и статута на източните сепаратистки области обаче политикът сподели: " Преговори по тези въпроси в този момент са изцяло нереалистични ".

" Путин е против мен, само че Бог е на моя страна ", споделя още Надеждин пред " Политико ".

Независими анализатори изясняват все по-нарастващата му известност като знак за необятното неодобрение от войната. Мнозина обаче се питат какъв брой дълго може да продължи този напредък, преди да има интервенция от Кремъл, разяснява " Политико ".
" Не го считаме за противник "
В отговор на въпрос дали Борис Надеждин е противник, който е политическа опасност за Путин, представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели преди дни: " Съвсем не, не го считаме за противник. Всеки жител има правото да се кандидатира за президент, в случай че извърши редица условия ".

През декември Всеруският център за проучване на публичното мнение разгласява проучване, съгласно което 78,5% от руснаците имат вяра на Путин, а 75,8% утвърждават активността му. Социолози в заточение предизвестяват, че в днешна Русия хората не се усещат свободни да дават отговор в сходни изследвания.

Путин стана президент след Борис Елцин в последния ден на 1999 година и към този момент е на власт по-дълго време от който и да е различен властник на Русия след руския деспот Йосиф Сталин (1923-1953 г). Ако ръководи до 2030 година, ще се трансформира и в най-дълго управлявалия съветски водач от 18-и век насам.

Руската конституция от 1993 година предвиждаше до два поредни 4-годишни мандата за президента. След като за малко беше министър-председател, Путин още веднъж се кандидатира за президент. Поправки в законодателството му разрешиха да се кандидатира за след 2024 година
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР