Владимир Путин нареди на Федералната служба за сигурност (ФСБ) да

...
Владимир Путин нареди на Федералната служба за сигурност (ФСБ) да
Коментари Харесай

В Крим беше облачно. Зеленски не говори директно за Кримския мост. Путин нареди ФСБ да го охранява

Владимир Путин подреди на Федералната работа за сигурност (ФСБ) да поеме ограниченията за сигурност на Кримския мост, който беше отчасти опустошен в събота след детонация. Украинският президент Володимир Зеленски не приказва директно за гърмежа и не пое отговорност за него, макар че по-рано почитан чиновник в президентството загатна, че Киев е виновен.

С декрет съветският президент назначи ФСБ - наследника на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) от руската ера – да охранява основната инфраструктура, която свързва анексирания през 2014 полуостров Крим и Русия.

Мостът е от огромно значение за войната , защото се употребява за доставка на хранителни запаси до съветските сили в южна Украйна. В събота рано сутринта има гърмеж на моста, след който се възпламени и петролна цистерна, част от товарен трен. Срути се и част от едното автомобилно платно на моста. Най-малко трима души са починали при гърмежа по данни на съветските проверяващи случая.

„ ФСБ ще получи пълномощието да провежда и координира защитни ограничения за транспортния маршрут през Керченския пролив, за енергийния мост на Руската федерация към Кримския полуостров и газопровода от Краснодарския край (на Русия) до Крим “, се споделя в указа на Путин от събота вечер.

Остава неразбираемо кой стои зад детонацията на моста, само че разнообразни представители нче Киев е виновен. Съветникът към кабинета на президента на Украйна Михайло Подоляк написа в Туитър коментар, който беше общопризнат от интернационалните коментатори като намек, че Киев е виновен за случилото се на моста.

" Крим, мостът, началото. Всичко нелегално би трябвало да бъде разрушено, всичко откраднато - върнато на Украйна, всичко съветско окупационно - прогонено ", написа Подоляк.

След това обаче Киев се дистанцира от този коментар.

В постоянното си вечерно видеообръщение в събота вечер Зеленски не загатна непосредствено случая, само че сподели, че „ през днешния ден беше добър и най-вече безоблачен ден на територията на нашата страна. За страдание в Крим беше облачно “.

Украинското президентство разгласява изказване, което е подписано от Подоляк, че отговорът на въпросите за произхода на гърмежа би трябвало да пристигна от съветската страна.

„ Трябва да се означи, че взривеният камион по всички признаци е влезнал на моста от съветска страна. Така че отговорите би трябвало да се търсят в Русия “, споделя той, представен от пресслужбата.

Подоляк разяснява още и в Туитър, където обвърза детонацията на моста с политически спор сред ФСБ и съветското министерство на защитата.

9-километровият мост през Керченския проток беше открит от президента Владимир Путин през 2018 година, четири години откакто Москва нелегално анексира Крим. Той се намира на над 160 км от следена от Украйна територия.

Нелегалната анексия на Крим от Русия се случи на 18 март 2014 година и не се признава от Европа, Съединени американски щати и множеството страни. Оттогава насам полуостровът се ръководи като съветска федерална територия, само че Украйна не е серпантина да твърди, че е част от нейната територия и ще си върне Крим в бъдеще.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео   please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР