Владимир Георгиев е ĸмeт нa Caмoĸoв oт 2011 г. Той

...
Владимир Георгиев е ĸмeт нa Caмoĸoв oт 2011 г. Той
Коментари Харесай

Кметът на Самоков: Направихме инвестиции, от които малкият и средният бизнес, а и самите хора усетиха ефект

Владимир Георгиев е ĸмeт нa Caмoĸoв oт 2011 година Той е магистър по право от ЮЗУ „ Неофит Рилски “ - Благоевград. Преди да стане кмет е бил общински консултант. Съосновател е на първото адвокатстко сдружение в Самоков. Бил е сътрудник в адвокатско сдружение „ Вададжийска и Георгиев ”. го потърси за изявление, в което да опише с какви планове завършват годината и какво следва отсега нататък.    

Г-н Георгиев, проработи ледената ви пързалка, спечелихте план за възобновяване на стадиона. Заедно с тези две уреди какви са вариантите за спорт в Самоков?

Регионът и общината като цяло са доста удобни за развиването на спорт. Това от години е залегнало като приоритет и политика на общината и ние го следваме. През последните години в действителност се направиха много вложения в спортната база - незадоволително, тъй като ни се желае доста повече. Специално в този момент, по време на пандемията, с ледената пързалка аз доста се надявам да се сътвори въодушевление за коледните празници, поради това, че децата бяха доста време онлайн, затворени у дома. Стадионът в Бели Искър и в спортното учебно заведение имат потребност от реставрация. Инвестирахме в ролбана и в доста спортни площадки. Мисля, че посоката, в която сме тръгнал и през Местната инициативна група, с даже не чак толкоз доста средства, успяхме да подобрим материалната база и това ще се оцени от нашите съграждани.   

Изпълнявате повече от 10 инфраструктурни обекта, с кои от тях общината приключва строителния сезон?

Изпълнението на някои от обектите, тъй като беше много тежка година за общините и за компаниите, сякаш се ускори към края на годината. Някои ги приключихме безусловно преди дни, преди да падне снегът. Говорихме за над 120-годишнината на курорта Боровец, само че той нямаше построени тръбопровод и канализация. Сега на 100% приключихме с тази инфраструктура и можем да се гордеем. Реализирахме много от ВиК-обектите - за над 1 млн. лева в селата. Много ми се искаше да асфалтираме улиците, само че поради обжалвания не съумяхме тази година, макар че първоначално й тръгнахме сносно с асфалтирането. Ще продължим и през идната. Имаме задача облагородяване на междублоковите пространства по кварталите. Инфраструктурата ни е значителен приоритет. Виждам, че когато обърнем внимание на хората там, където живеят - улици, градинки, тротоари, това се прави оценка.

Споменахте за ВиК на курорта Боровец, а имате ли средства за асфалтиране?

Преди два месеца хотелиерите ни сложиха много сериозен проблем по отношение на пътя от кабинкова линия към Бели Искър. Той е в доста тежко положение в действителност, тъй като там климатичните условия са доста сурови, а и през годините единствено сме кърпили. Нямахме опция за главен ремонт, тъй като средствата на общината не доближават за пълноценни вложения в града и за 24 села. Но откакто ни бе подаден сигналът, аз съм удовлетворен, че ни се отпуснаха средства безусловно преди 3 седмици от Министерския съвет за този път. Поради това, че към този момент има снежна завивка и температурите са ниски, не успяхме да го възложим. Очакваме следващата година съществено асфалтиране. Успоредно с това от финансовата стратегия на общината сме заделили средства за пътеки и направления вътре в курорта, по които хората да се разхождат, да има фитнеси и беседки.

Коя от европейските стратегии за общината се оказа най-благодатна, с най-значително финансиране?

Хубаво беше, че общината в частта й за града можеше да кандидатства по Оперативна програма " Региони в напредък ". По селата направихме няколко улици и водопроводи. Доволен съм, че направихме своята Местна инициативна група, имаме и Местна инициативна рибарска група, с които работим по стратегии. Вложиха се вложения, от които и дребният, и междинният бизнес, а и самите хора усетиха резултат. Имаме своите терзания. Дано и от идващия програмен интервал успеем да се възползваме сполучливо, да надградим постигнатото и да убедим самите хора, че има смисъл от присъединяване в тези стратегии и средствата доближават до тях.     

Получихте от Министерски съвет правото на ръководство и стопанисване на античната цитадела Цари Мали Град за период от 10 година Какви са желанията ви за нея?

Цари Мали град е доста прекрасен, емблематичен за нас обект. Аз имам афинитет към него, тъй като по мое време се построи. Проведохме в партньорства доста фестивали и разнообразни мероприятия. Вижда се, че е в действителност прелъстителен център освен като археология и история. Постепенно към се построиха и спа комплекси и като цяло живна този регион. Идеята ни е да надградим този обект и да продължаваме да вършим атракциони към Цари Мали град, с цел да може близостта до София, Мальовица, Боровец и Белчински бани да накара хората, които идват на отмора, с изключение на да се осведомят за историята и древността, да получат надлежно и духовна храна. Да видят в доста атрактивните експозиции там.

Болницата ви по какъв начин се оправя с предизвикването Ковид-19, съумява ли общината да я поддържа съответно?

Много тежки години минаха. Говорим си с сътрудници от други общини, че сякаш този мандат ще премине напълно под знака на пандемията и компликациите, които тя поражда. А на тези от нас, които имаме общински лечебни заведения, ни е още по-трудно. Благодарение обаче на положителното й ръководство, на това, че през годините е имало отношение на Общинския съвет и общината към нея, тя се оправя. Ние продължаваме да заделяме средства и да я подкрепяме освен за възобновяване на материална база, за кандидатстване по разнообразни планове за възобновяване на отделенията, само че и за инсталация. Стимулираме младежи да учат за медицински сестри. Ръководството на болничното заведение има доста амбициозна стратегия да бъде обучителен център. Към сегашния миг от цялата София област най-вече ковид-легла се откриха в самоковската болница, в това число интензивни. Както на всички места, и при нас има проблем с лекарите и медицинските сестри, само че с доста схващане, с доста говорене и заради положителното ръководство на болничното заведение, колкото и да е мъчно, се оправяме. Хубаво е, че в навечерието на празниците имаме планове, с които можем да се похвалим, и ще продължи да се модернизира базата, с цел да притеглим положителни експерти от София. Защото до момента се получава противоположното - изтичат експерти от общинските лечебни заведения.

Споменахте няколко пъти положителното ръководство, а то съпроводено ли е с положително финансово положение на болничното заведение?

Да. Мога да се похваля, че самоковската болница е от дребното общински, които не са на загуба. Финансовото й състояние е положително. 

В ход е процедура за възлагане на Общ организационен проект на общината. При множеството общини проектите са финализирани и влезнали в действие, при вас за какво чак в този момент се разпорежда?

Бяхме затруднени, тъй като един път избрахме реализатори, които не се оправиха в период. Имаха си техните проблеми и мисля, че като компании към този момент не съществуват. Това наложи повторно да разгласяваме процедура. Вече имаме определен реализатор. Мисля, че в най-скоро време ще може да се работи към този момент по-сериозно. Имайте поради, че територията ни е много огромна и разнообразна. Това е съществено предизвикателство. Вече сме по края и по приемане на Плана за интегрирано развиване на общината. Тези документи са съществени, с цел да може да аплайваме по европейски планове. Аз се надявам идната година да приключим и с Общия организационен проект.

Имате ли вреда от неосъществения предишен контракт?

Щетата ни е от това, че и към сегашния миг нямаме признат Общ организационен проект. Споразумение имаме с Министерството на районното развиване, за което се веселя, че освен на нас, а и за други общини се преразгледа обстановката и се даде опция да прехвърлим средствата за идната година.

Като съвсем всички общини в страната и Самоков има проблем с бездомните кучета, вие по какъв начин виждате неговото решение - в законодателна смяна или друго?

Според мен наложително би трябвало да има законодателна смяна. И в Националното съдружие на общините непрестанно сигнализираме какъв брой отговорности и отговорности се трансферират на общините без финансово покритие. От доста години работим по казуса. На мен не ми се желае да ставаме известни с кучетата, само че като всяка работеща община, и тук си имаме своите проблеми. Мога да се похваля към края на тази година, че една постройка, която беше на Българската организация по сигурност на храните, се трансферира на общината. Там ще стартираме да построяваме подслон, какъвто до момента нямахме и какъвто доста от бранителите на животните желаят да има в нашата община. Аз имам своите терзания, тъй като този подслон ще се нуждае от съответната прехрана. Ще разгадавам доста на хората, които имат отношение към животните. Паралелно с това би трябвало да заговорим с нашите съграждани за регистрацията им, тъй като доста огромен % от домашните любимци не са регистрирани, а тези средства биха ни помогнали.  

Смятате ли да променяте налозите и таксите за следващата година?

Както споделих, годината беше доста тежка. Такава беше и за бизнеса. Изобщо не ми се желае да подвигаме налози и такси за бизнеса. Единствено, което обмисляме е заради това, че доста хора по време на пандемията се насочиха да живеят в селата, по вилните зони. Изкупиха се доста парцели, тъй като могат да работят и учат онлайн. Съответно се покачиха условията за по-голяма събираемост на отпадъците. Данъчните оценки, на база на които се образува такса боклук, от десетилетия не са вдигани. В Управителния съвет на НСОРБ непрестанно приказваме с представители на страната, че това би трябвало да се промени, че би трябвало да се промени философията, по която се дефинира такса боклук. Всичко това обуславя желанието ми да предложа на Общинския съвет нарастване единствено за селата. В останалата част не предвиждаме да се подвигат данъците. Напротив, дори обмисляме да подпомогнем таксиметровия отрасъл, като остане на минималния налог. 

С какви настройки влизате в новата година, каква година очаквате?

Аз съм се настроил за много сериозна работа. Иска ми се на всеки да вдъхна оптимизъм и вяра, че всичко неприятно ще отмине и ще се върне един живот, в който можем повече да поддържаме връзка, да се срещаме. Важно е да мислим за здравето и да се грижим за него, само че и да гледаме напред, да мислим градивно, да кажем и на младежите, че ще дойдат по-добри времена. Надявам се през идната година да подготвим доста планове освен по Плана за възобновяване, само че и по европейските стратегии от новия планов интервал, да включим обектите, които сме набелязали. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР