Владимир Димитров-Майстора продължава и днес да ни провокира, да ни

...
Владимир Димитров-Майстора продължава и днес да ни провокира, да ни
Коментари Харесай

Президентът: Изящните творби на Майстора продължават да провокират да се обърнем към нашите корени и човешка същност

Владимир Димитров-Майстора продължава и през днешния ден да ни предизвика, да ни задава въпроси посредством погледа на изящните му облици.

В задъханото всекидневие той ни кара да гледаме във вътрешността към нас, към нашите корени и човешка същина. Това съобщи президентът Румен Радев при откриването на изложбата „ Образът на Майстора “ в Квадрат 500. На събитието участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Изложбата „ Образът на Майстора “, дружно с експозицията „ Майстора и „ Родно изкуство ”, се провеждат от Националната изложба под патронажа на президента Румен Радев. Те са отдадени на 140-годишнината от рождението на класика на българското художествено изкуство Владимир Димитров и могат да бъдат прегледани до 28 август.

Румен Радев напомни думите на Майстора, че е елементарно да изпишеш портрет, само че е мъчно да изпишеш душата. „ Всъщност това е тайната на неговата магия и всеки от нас, когато застане пред платната на Майстора, няма метод да не се смири, да не попие от мъдростта на неговото творчество, да затаи мирис и да се обърне към себе си и своята същина “, съобщи президентът. Румен Радев означи, че магията на творчеството на Патриарха на българското изобразително изкуство провокира горделивост и надвишава надалеч границите на Родината.

„ Майстора съумя да види и преоткрие по паметен метод връзката сред човек и природа. Той е създател, който подчини целия си живот на изкуството “, съобщи в приветствието си Румен Радев и означи, че в картините на художника прозира взор, изпълнен с обич към българския обичай и село, към българската жена.

Румен Радев благодари на шефа на Националната изложба Ярослава Бубнова и на куратора на изложбите Иво Милев за организирането на експозициите.

Изложбата „ Образът на Майстора “ в „ Квадрат 500 “ показва облика на Владимир Димитров- Майстора (1882-1960 г.) в серия от автопортрети, живописни, графични и скулптурни портрети от неговите съвременници, документални снимкови и кино материали, някои от които се демонстрират за пръв път пред аудитория. Експозицията „ Майстора и „ Родно изкуство ”, която е показана в Двореца, слага творчеството на Майстора в подтекста на художниците и концепциите на неофициалното Движение за Родно изкуство от 1920-те и 1930-те години. За реализирането на изложбите сътрудници на Националната изложба са повече от 25 музеи, галерии, културни институции и частни колекционери от страната.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР