Владимир Алекно се завърна на скамейката на Зенит (Казан). За

...
Владимир Алекно се завърна на скамейката на Зенит (Казан). За
Коментари Харесай

Владимир Алекно: Върнах се, за да печеля!

Владимир Алекно се завърна на скамейката на Зенит (Казан).

За мотивацията, договарянията с Иран и гледната точка за треньорската специалност.

Владимир Романович, по какъв начин е вашето здраве? Готови ли сте за тежък сезон?

Подобрих здравето си, благодаря. През януари претърпях сериозна интервенция на гърба. Там към този момент имам цяла конструкция. Летя със специфичен документ, тъй като на летищата постоянно звънят металдетекторите. Чувствам се добре и се надявам, че няма да има проблеми с полетите на дълги дистанции. Само това малко ме безпокои.

През зимата към момента се съмнявахте да възобновите кариерата си. С каква мотивация се върнахте?

Да спечелвам. Волейболът е делото на живота ми, може да се каже, опиат. Проблемът е, че не умея да изгубвам. Съвсем неотдавна загубихме от Урал в мач от предварителния стадий на Купата на Русия. Срещата не беше значима, само че излязох от мача влажен, не можех да заспя. Приемам всички провали през себе си – това е огромен минус за здравето, само че по различен метод не се получава.

фотография:Роман Кручинин zenit-kazan.com

Миналият сезон мина за вас в необикновен статут. Колко мъчно беше да следим процеса извън?

Всичко беше наред с подготвителния развой. Той беше добре проведен и отговаряше на условията на тима. За това не се притеснявах, макар че понякога обсъждахме неща с Алексей Вербов. Но самите игри, изключително виновните и значими, провокираха доста стрес и неспокойствие. Особено когато завършваха несполучливо. Още по-трудно е да гледате извън, в сравнение с да сте сами в играта в този миг.

Предложихте на Вербов още един сезон да работите дружно …

Да, единствено че в този момент присъединяване ми ще бъде по-активно. След като проучих годината на работата му, почувствах, че за него е прекомерно рано да отиде на независимо корабоплаване, желаех да му оказа помощ. Той има вяра, че към този момент е одобрен треньор. Тъй като той получи предложение от Кузбас, това значи, че и те мислят по този начин. Можем да се радваме единствено на Алексей. Отборът му играе добре в този момент.

фотография:sport.business-gazeta.ru

Разделихте ли се по другарски метод?

Разбира се, по какъв начин другояче? Струва ми се, че съм извършил задачата си във връзка с него. Виждах го като треньор, когато беше волейболист. Той гореше с това, поглъщаше опита на треньорите през цялата си игрова кариера. Алексей прекара доста време в Зенит като либеро, имаше към него почитание и доверие. Това докара до концепцията да го оставя в Зенит и да му дам опция да работи като треньор. Ръководството на клуба поддържа тази концепция. Ако нямаме доверие и не даваме шансове на младите, ние в никакъв случай няма да имаме свои личен Веласко. Убеден съм, че съветският народен тим би трябвало да бъде квалифициран от съветски треньор. Следователно би трябвало да ги подготвим. А самите млади треньори би трябвало да се учат – да усвояват всичко, да употребяват най-хубавите практики.

След сезон 2018/19 казахте, че тимът би трябвало по някакъв метод да се освежи. Вербов съумя ли?

По отношение на волейбола не видях огромни промени. За да бъда почтен, в този момент е мъчно да изненадате с нещо във волейбола. Толкова е съвършено, че безусловно някои нюанси вземат решение. Но що се отнася до връзката с тима, двамата с Вербов сме изцяло разнообразни хора. Имаме друг характер и метод към работата. Той предизвиква демокрацията, методите за увещание. Не съм последовател на това. Струва ми се, че демокрацията в един екип основава безредица. По-консервативен съм, олдскул. Има задача – би трябвало да я извършите.

Понякога ви назовават доста корав треньор .

Понякога постфактум разбирам, че съм прекалил. Но повярвайте ми – елементарно е да поддържате връзка с мен, в случай че сте състезател, който не се опасява от работата. Можем да обсъдим всевъзможни въпроси, някой свободен уикенд. Не претърпявам мързеливи хора, затова може да се появи твърдостта.

Кое е по-лесно – работа с играчи, които към този момент имат усет на победа или гладни?

Вероятно с гладните. Когато загубихме финала от Кузбас, аз споделих, че те бяха гладни и ни беше писнало от победи. През последните два сезона загубихме съвсем всички трофеи. Хегемонията свърши – това е. Урал към този момент ни бие. Можем да кажем, че имахме втори тим, някои от играчите не бяха там, само че всичко това са нелепости. Накарахме всеки да почувства, че може да играе с нас и може да ни победи.

Ако преди пет години обстановката с мотивацията щеше да бъде позволена с един взор или среща, в този момент ще е належащо да се извърши сериозна работа в тази посока. Ясно е, че всичко е самостоятелно. За същия Макс Михайлов или по-рано Сергей Тетюхин няма разлика какъв брой трофеи към този момент е спечелил, само че за някой става по-трудно да се стимулира. Ще работим. Мисля, че момчетата към този момент са пропуснали огромни победи.

Споменахте Михайлов, с който работите в клуба 11-ти сезон. Имало ли е съществени спорове през годините?

Нямаше спорове. Винаги има недоразумения и това е обикновено. Макс има свое мнение, своя позиция, той е упорит човек и максималист. Имахме разногласия за това, че го гонeх от залата, само че той не искаше да си тръгне. Той споделяше, че в случай че след подготовка не извърши още 20 сервиса, тогава няма да може да сервира нито един път по време на играта, макар че ги е упражнявал през цялата седмица. По-трудно беше да го спирам. Няма потребност да го карам да работи. Дори с някои микроувреждания, подготвен е да се превърже и да играе.

фотография:fivb.com

Треньорът ли дефинира триумфа на тима или качеството на играчите?

Ясно е, че без Михайлов и Леон нямаше да печеля толкоз доста трофеи, даже и челото ми да беше седем сантиметра. Резултатът мощно зависи от набора от играчи, тъй като те са тези на корта. Но ролята на треньора от време на време е несправедливо омаловажена. Той приготвя играчите, избира тактичност и може да ги трансформира по време на играта, прави размени, взема таймаути и видео повторения. Всичко това се отразява и на резултата.

Ервин Нгапет е креативна персона. Има ли карт бланш на игрището или би трябвало да играе съгласно системата?

Обсъждахме доста тази тематика. Нгапет към този момент е образуван състезател и ми се коства, че в случай че го поставите в строга рамка за волейбол, нищо положително няма да се получи. Има детайли, при които той би трябвало да свърши избрана работа. Но да вземем за пример за мен е неуместно да му кажа по какъв начин най-добре да заеме позиция в отбрана. Личният му инстинкт, четенето на обстановката му разрешава да включи шоуто на площадката.

фотография:fivb.com

През лятото взехте поляка Бартош Беднош. Полските сътрудници споделят, че това е човек с темперамент.

На високо равнище няма играчи без темперамент. Що се отнася до Бартош, той, по този начин да се каже, знае личната си стойност. Но когато го преглеждах, разговарях с сътрудници, които са работели с него и получих цялата нужна информация. Мисля, че ще намерим общ език.

Изглежда, че никой различен състезател на Зенит не получава толкоз рецензии като вашия наследник Лоран …

Знаете ли, това е едностранна рецензия. Това не е полемика или спор. Не можете да отговорите на тези хора, които към този момент са заели избрана позиция. Препоръчах му да не обръща внимание, не знам дали чете мнения в интернет или не. В самия тим му е по-трудно от всеки различен, можете да попитате другите играчи. Изисквам от него по-строго и по метод, който не постоянно ползвам към другите.

фотография:zenit-kazan.com

През лятото се появи информация, че вие сте измежду претендентите за поста старши треньор на иранския народен тим. Има ли някакъв прогрес?

Рано е да приказваме за нещо. Те имат предпочитание, аз имам избрани мисли. Четвъртата поредна олимпиада, това е забавно. Но всичко е към момента на стадий диалози. Все още не се приказва за сключване на контракт.

Превод: volleycomment.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР