- Владика Иларион, как оценявате това, че Патриарх Вартоломей нарече

...
- Владика Иларион, как оценявате това, че Патриарх Вартоломей нарече
Коментари Харесай

Митрополит Иларион пред агенция РИА Новости

- Владика Иларион, по какъв начин оценявате това, че Патриарх Вартоломей назова Байдън " нашия президент "?

- Както знаем, по-голямата част от паството на Константинополския Патриарх живее не в Турция, а точно в Съединени американски щати. Гръцката диаспора в тази страна е основният спонсор на Константинополската Патриаршия, лобира нейните ползи във високите кабинети на властта. Затова аз не виждам нищо изумително в този израз на Патриарх Вартоломей, за който ориентацията към Съединени американски щати е стратегическа и не се крие.

- Мислят ли в Държавния департамент на Съединени американски щати, провъзгласявайки след срещата на Патриарх Вартоломей и Блинкън, че " Съединени американски щати поддържат религиозните свободи по целия свят ", за свободите на преследваните вярващи от каноничната Украинска Православна Църква, за вярващите в Черна гора, където се поддържа разколът?

- Ръководството на Съединените Щати, както знаем, демонстрираше непосреден интерес към образуването на разколническата " Православна черква на Украйна " (ПЦУ). Първият, който поздрави новоизбрания водач на тази конструкция, беше представител на Държавния департамент. Не е чудно, че ние до момента не сме чули от американските управляващи наказание на гоненията против каноничната Църква в Украйна или Черна Гора. И мисля, че надали ще чуем.

- С какво ни заплашват декларираните на срещата на Константинополския Патриарх и държавния секретар на Съединени американски щати проекти за " работа с православната общественост по целия свят по въпросите, представляващи общ интерес "? За какъв интерес и за какви въпроси става дума?

- Мисля, че не би трябвало да се лъжем. Нито президентът на Съединени американски щати е водач на целия свят, нито Константинополският Патриарх е глава на всички православни християни. Нито единия, нито другия никой не е упълномощавал да работи " с православната общественост по целия свят ". На образеца с Украйна ние виждаме до какво води такова едно такова взаимоотношение - до ерес в Православието и дразнене на вярващите.

- Как визитата на Патриарх Вартоломей в Съединени американски щати ще повлияе върху ситуацията на множеството вярващи в Украйна и върху живота на православните по света като цяло?

- Както към този момент споделих, Съединени американски щати не крият обстоятелството на своето присъединяване в даването на по този начин наречената. автокефалия на украинските разколници. Изминаха две години след тези събития и ние виждаме, че опитите да се разцепи Украинската Православна Църква нямаха никакъв триумф. Въпреки терзанията, каноничната Църква стана още по-сплотена. Във връзка с това не можем да изключваме опцията, че гоненията против каноничното Православие в Украйна след визитата Патриарх Вартоломей в Съединени американски щати ще се засилят.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР