Вкусът на тази бюджетна салата често се е свързвал с

...
Вкусът на тази бюджетна салата често се е свързвал с
Коментари Харесай

„Пасажерска салата“ е верен спътник на съветските пътешественици с влак

Вкусът на тази бюджетна салата постоянно се е свързвал с пътешествията с влакове на дълги дистанции по руско време.

Сега можем да се насладим и на това кулинарно украшение от една отминала ера – и без пътешестване с трен.

По руско време изгодите за здравето от дреболиите са необятно ценени и по тази причина ястията от черен дроб постоянно заемат видно място в менютата.

Черният дроб е съкровищница от хранителни субстанции. Ястията включват дроб със сметанов сос, пилешки сърца с лук, чорба от дробчета, палачинки с черен дроб, салами с черен дроб и пастети. Той постоянно е приготвян по този начин, че ястието да е богато и сочно.

Специално ядене е и една салата с особеното име  – „ Пасажерска “. Според мнозина хора от остарялото потомство тази салата се сервирала във вагон-ресторанта на влаковете на дълги дистанции и на гарите. Оттук идва и наименованието ѝ „ пасажерска “. Понеже на дълъг път храната е нищожна, нормално на човек всичко му се коства по-вкусно. Затова даже придирчивите пасажери на драго сърце си похапват от нея. Всъщност комбинацията от съставки е премислена доста деликатно.

Първо, всички съставки минават термична обработка, защото се е предполагало, че салатата ще би трябвало да се съхранява известно време без ледник по време на пътуването. Черният дроб се реже на жулиени и има мека текстура. Запърженият лук прибавя деликатност и сочност, а морковите придават спомагателна наслада и празничен тип.

Киселите или мариновани краставички придават хрупкава текстура и прохлада. Традиционният руски дресинг с майонеза, смесен с еднообразно нарязаните съставки носи спомагателна пикантност и киселинност. Салатата е засищаща, здравословна и вкусна.

Не мога да кажа, че тази салата в миналото е била особенно известна и се е приготвяла постоянно, само че някои фамилии си я вършат и у дома, откакто се въодушевяват от това предястие по време на далечно пътешестване.

След като я направих вкъщи, мога да кажа сигурно, че това е превъзходен и елементарен метод за подготвяне на черен дроб. Пасажерската салата има единствено четири съществени съставки, тя е евтина, а усетът е автентичен. Добавила съм и малко горчица и пресни мерудии.

Тази салата ще наподобява отлично на празничната софра или пък може да бъде засищаща закуска на път или на пикник.
Съставки (3-4 порции):


Юлия Мулино
Говежди черен дроб – 250 гЛук – 2 огромни главиМоркови – един голямКисели краставички – 150-200 гМайонеза – 2 супени лъжициСлънчогледово олио + масло за пържене на черния дробСлънчогледово олио за пържене на лука и морковитеСол на вкусПипер на вкусДафинов лист – 1 брМерудии – една връзкаПриготвяне:
Нарежете говеждия черен дроб на огромни части и го запържете в сместа от масло и олио. Пържете дроба в продължение на 20 минути, според от размера на частите. Те би трябвало да са меки, само че да не кървят. Подправете със сол и черен пипер на усет.



Юлия Мулино

Поставете върху паница, с цел да се охлади.



Юлия Мулино

В същия тиган запържете лука и морковите, нарязани на лентички, до момента в който омекнат. Подправете със сол, черен пипер и дафинов лист на усет. Нарязах морковите на ръка, тъй че частите да останат цели, да запазят формата си и да са със същата величина като останалите съставки.



Юлия Мулино

Нарежете черния дроб на жулиени.



Юлия Мулино

Съберете дроба, сместа от лук и моркови и краставичките в купа.



Юлия Мулино

Разбъркайте с майонеза.



Юлия Мулино

Сервирайте с пресни мерудии.



Юлия Мулино

Насладете се!



Юлия Мулино

създател: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР