ВКС разгледа делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман. Самият австралиец

...
ВКС разгледа делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман. Самият австралиец
Коментари Харесай

Фрийман не се яви пред ВКС. Не искал да го съди Народен съд

ВКС прегледа делото за предварителното освобождение на Полфрийман. Самият австралиец не бе в правосъдната зала, тъй като въпреки и да бил уверен левичар, не желал да го съди Народния съд. Съдът прегледа през днешния ден сутринта делото и настояването на Цацаров, и в този момент би трябвало да се произнесе в период, който на процедура не е избран в закона, тъй като няма написана процедура по обжалване или обновяване на процедури по условно предварително освобождение пред Върховен касационен съд. От Върховен касационен съд оповестиха, че ще има изговаряне в двумесечен период, написа " Сега ".

``
реклама

Върховният касационен съд (ВКС) прегледа настояването на основния прокурор Сотир Цацаров да бъде обновено делото за предварителното освобождение на Джок Полфрийман. Заради " високия публичен интерес ", то беше изтеглено с две седмици по-рано от авансово оповестената дата - 23 октомври. 

Съдът прегледа през днешния ден сутринта делото и настояването на Цацаров, и в този момент би трябвало да се произнесе в период, който на процедура не е избран в закона, тъй като няма написана процедура по обжалване или обновяване на процедури по условно предварително освобождение пред Върховен касационен съд. От Върховен касационен съд оповестиха, че ще има изговаряне в двумесечен период.

Първо се чака решение въобще по допустимостта на настояването на основния прокурор. Ако то бъде позволено, то тагава съдът би трябвало да се произнесе всъщност дали делото по процедурата за условно предварително освобождение да бъде обновено. 

Не излиза наяве дали преди този момент ще има изговаряне на Върховен касационен съд по настояването на Цацаров за прекъсване на стартирането на Полфриймън от пандиза, до произнасянето за възобновяването. 

Самият Джок Полфрийман не бе в правосъдната зала. Адвокатът на Полфриймън Калин Ангелов разгласи, че неговият клиент му е споделил, че отхвърля да пристигна в залата, тъй като " въпреки и да бил уверен левичар, не желал да го съди Народния съд ". Присъства обаче посланикът на Австралия в Гърция, който ще следи делото. На делото бяха и няколко екипа от австралийски медии. Както към този момент " Сега " описа, казусът е на път да провокира и дипломатически скандал. Заради него, австралийската външна министърка излезе с остра позиция и с гледище Полфриймън да бъде освободен в осъществяване на правосъдното решение на българския съд.

Освобождаването на австралиеца шест години и 10 месеца преди края на 20-годишната му присъда за убийството на студента Андрей Монов провокира социална, политическа и специалиста полемика. 

Определението на апелативните съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева беше коментирано в Народното събрание, във Висшия правосъден съвет и на улицата, в това число с обидни избрания и закани, изключително към Калпакчиев и Иванова, споделя БНР. Именно поради тяхното присъединяване в правосъдния състав Сотир Цацаров прати окончателното определение във Върховния касационен съд. 

Сотир Цацаров желае преразглеждане на проблема, тъй като е финализиран с определение, а не с решение, и тъй като, съгласно него, съдиите Калпакчиев и Иванова е трябвало да се отведат от делото поради персонални връзки с Българския хелзинкски комитет, чийто ръководител Красимир Кънев пък е написал позитивна характерност за Полфрийман.  

Освен поради високия публичен отзив, само че и тъй като, въпреки и освободен, Джок Полфрийман не може да напусне дома за чужденци в Бусманци, делото за предварителното освобождение беше пренасрочено за през днешния ден. 

Недоволни от решението на Софийския апелативен съд Вътрешна македонска революционна организация проведоха митинг пред Съдебната палата, който протече редом със правосъдното съвещание, което минава при огромен медиен интерес.  

Джок Полфрийман беше наказан на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 година От тях излежа 12, след което беше пуснат  предсрочно от тричленен състав на Софийския Апелативен съд, управляван от арбитър Калин Калпакчиев с претекста, че се е поправил до момента в който е излежавал присъдата. Решението на съда провокира вълна от отвращение в българското общество.

 

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР