ВКС потвърди решението на Апелативен съд – Велико Търново по

...
ВКС потвърди решението на Апелативен съд – Велико Търново по
Коментари Харесай

ВКС потвърди присъдата за смъртта на 18-годишния Алекс от Бяла

Върховен касационен съд удостовери решението на Апелативен съд – Велико Търново по делото против Валентин Маринов за причиняването през 2017 година на гибелта на 18-годишния Алекс от гр. Бяла. Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в действие решението Апелативен съд – Велико Търново (АС – Велико Търново). Решението не предстои на обжалване, оповестиха от Върховен касационен съд.

Производството е формирано по митинг и по тъжба на частните обвинители и цивилен ищци. Делото се преглежда за трети път от Върховен касационен съд.

С присъда от 14.11.2018 година на Окръжен съд – Русе Валентин Маринов е приет за отговорен в това, че на 08.07.2017 година в гр. Бяла съзнателно умъртвил Алекс А, като действието е осъществено по хулигански подбуди и гибелта е настъпила на 15.07.2017 година Осъден е на „ отнемане от независимост “ за интервал от 20 година, както и да заплати на гражданските ищци и частни обвинители (родителите на пострадалия) по 100 000 лева на всеки от тях – обезщетение за неимуществени вреди.

През 2019 година Апелативен съд – Велико Търново променя присъдата, преквалифицира действието на причиняване на гибел по несъобразителност в резултат на съзнателно нанесена лека телесна щета и понижава наложеното наказване от 20 година на 3 година „ отнемане от независимост “. Тричленен състав на Върховен касационен съд анулира това решение заради нужда от чуване на сложна съдебно-медицинска експертиза с присъединяване на физик и връща делото за ново разглеждане.

С решение от 30.01.2020 година апелативният съд понижава наказването от 20 година на 4 година „ отнемане от независимост “.

В осъществяване на напътствията на Върховен касационен съд Апелативен съд – Велико Търново постановява трето въззивно решение. С него постанова на подсъдимия наказване от 4 година и 6 м. „ отнемане от независимост “.

Трагедията се разигра на 8 юли 2017 година, когато Маринов удря момчето след дискотека, то пада на земята и изпада в кома. Издъхва няколко дни по-късно, без да пристигна в схващане.

Русенският областен съд постановява присъда за обвинявания от 20 години затвор за ликвидиране по хулигански подбуди. Тази присъда обаче беше понижена на 4 години. Причината – от обвиняването отпада частта „ хулигански подбуди” и бива сменена с " по несъобразителност ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР