ВКС потвърди присъдата срещу Марин Петров за опит за убийство

...
ВКС потвърди присъдата срещу Марин Петров за опит за убийство
Коментари Харесай

Окончателно от ВКС: 9 г. затвор за Марин Петров за опит за убийството на сина на Киро Японеца

ВКС удостовери присъдата против Марин Петров за опит за ликвидиране на Януш Сотиров – наследник на Кирил Киров с псевдоним „ Японеца “, оповестиха от Върховния касационен съд. 9 години затвор!

С решението си по наказателното дело тричленен състав на Върховен касационен съд оставя в действие присъдата от 25.10.2018 година на Софийския апелативен съд (САС). Решението е дефинитивно.

Делото е формирано по касационни тъжби на подсъдимия Марин Петров и на частния обвинител Януш Сотиров против присъдата на САС.
С първоинстанционната присъда на Софийския градски съд (СГС) Марин Петров е приет за отговорен в това, че на 02.05.2015 година в гр. София, кв. „ Факултета “, в съучастничество като причинител с Георги Петров (подбудител), направил опит съзнателно да умъртви Януш Сотиров, прострелял го, при което, въпреки и да е довършено изпълнителното действие, не настъпили плануваните в закона и желани от подсъдимите общественоопасни последствия. На Марин Петров е наложено наказване „ отнемане от независимост “ за период от 9 години. Подсъдимият е приет за отговорен и за държане на огнестрелно оръжие без съответно позволение, като му е наложено наказване „ отнемане от независимост “ за период от 3 години. Определено е едно общо наказване „ отнемане от независимост “ за период от 9 години. С присъдата на Софийски градски съд Георги Петров е приет за отговорен в това, че в съучастничество като подстрекател склонил съучастника си Марин Петров съзнателно да умъртви Януш Сотиров, като вследствие на това Марин Петров направил опит съзнателно да умъртви Януш Сотиров. На подсъдимия Георги Петров е наложено наказване „ отнемане от независимост “ за период от 3 години, чието осъществяване е отсрочено за период от 4 години.

С въззивната присъда на САС е анулирана отчасти първоинстанционната, като Георги Петров е оневинен.

Тричленният състав на Върховен касационен съд намира и двете касационни тъжби за неоснователни. В претекстовете се показва, че САС не е позволил нарушавания в аналитичната си активност при оценката и разбора на доказателствените материали. По мотив на акцента в жалбата на Марин Петров, подложен върху показанията на очевидците Киров и синовете му Януш и Спартак Сотирови и неспособността им да изведат еднопосочни и безапелационни в действителност данни за авторството на действието висшите съдии одобряват, че САС е ревизирал тяхната валидност и относимост към предмета на делото и ги е съпоставил с останалите доказателства, като е отчел спецификите в връзките сред участниците в инкриминираните събития преди 02.05.2015 година и тези, развили се на същия ден. Измежду тях е откроил нанесения побой на брачната половинка и двете дъщери на подсъдимия Марин Петров от очевидеца Киров и синовете му. Изследвал е аргументите за нагнетяване на настроенията в квартала, където е изработен опит за нападение, разискал е изказванията за дългогодишната омраза сред двете фамилии.

Върховните съдии са безапелационни, че фактическите констатации за хронологията на събитията не са изведени само въз основа на показанията на посочения кръг лица, а след съвкупна преценка на събраните директни и косвени доказателства – показания, изводи на назначените експертизи, протоколи за оглед на мястото на престъплението, за снемане на обтривки от ръцете Марин и Георги Петрови, за непринудено предаване на облеклата на Януш Сотиров и други

„ Въззивният прочит на изброените доказателствени материали е изработен при прецизно спазване на процесуалните правила и тези на формалната логичност, което лишава възражението на отбраната за тесногръд и преднамерен разбор от основателност. Информацията, съдържаща се в показанията на очевидците Киров, Спартак Сотиров и Януш Сотиров, не остава изолирана от изброените доказателствени материали, а разрешава извода за тяхната меродавност по отношение на създателя на действието и употребяваното от него средство “, написа в решението на Върховен касационен съд. Според висшите съдии при оценката на доказателствата САС не е позволил нарушаване на процесуалните правила и професионално е защитил вътрешното си разбиране за виновност на подсъдимия Марин Петров и по двете му обвинявания.

Материалният закон е прибавен вярно, като присъдата не почива на догатки, както твърди отбраната, безапелационни са висшите съдии.

Относно доводите за очевидна неправда на наказването в претекстовете на решението на Върховен касационен съд се акцентира, че то е равномерно съгласно условията на закона, като са регистрирани степента на социална заплаха на действието и дееца.

Според висшите съдии не е основателно изказванието в жалбата на частния обвинител Януш Сотиров, че присъдата е постановена при основни процесуални нарушавания, защото въззивният съд е пренебрегнал събраните доказателства за незаконната активност на Георги Петров. Неоснователно е и настояването на за нарастване на наказването на Марин Петров, защото избраното наказване е в положение да извърши задачите, планувани в член 36 от Наказателен кодекс, като влияе предупредително и възпиращо над останалите членове на обществото, без да бъде демонстрация на несъразмерна принуда против подсъдимия Марин Петров, чиято персона не се отличава значително от личността на причинителите на закононарушения от същия тип, предвид на настъпилия резултат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР